Kiállítás

2022.09.08. 09:32

Archív fotókon Várad épületei

A nagyváradi rendszerváltás előtti ipari és civil építészettel ismerkedhetnek meg azok, akik megnézik a váradi Szent László téri kiállítóhelyen szeptember 6-án megnyitott tárlatot.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Nagyváradi gyárak, tömbházak, hotelek épültek Iosif Cun építészmérnök irányítása alatt. Az évek során nagyon sok fotó is készült a munkaterületeken, amelyek a még épülő gyárakat, hoteleket és más ingatlanokat ábrázolnak. Ezekből az archív fotókból nyílt kiállítás szeptember 6-án a váradi Szent László téren kihelyezett kiállítóhelyen a Varadinum Fotóklub szervezésében. A tárlaton Ovi D. Pop, a Varadinum Fotóklub elnökének drónnal készített felvételeit is meg lehet nézni, melyeken az építész által tervezett számos váradi épület is látható. A kiállítás anyaga album formájában is megjelent, ezt is ismertették a megnyitón. Az eseményen jelen volt a 90 évet betöltött Iosif Cun is, aki 68 munkával töltött évet ismertetett nagy vonalakban a megjelent érdeklődőkkel, akik között sok volt mérnök- és munkatárs is jelen volt. A pannókon nemcsak a képek kaptak helyet, hanem leírások és visszaemlékezések is bizonyos időszakokra lebontva. Hosszú pályafutása során Iosif Cun számos váradi és Bihar megyei gyár és épület tervezését és építését irányította. Például az 1960-as években többek között a váradi cukorgyár, az Alfa bútorgyár, a gabonasilók és a mai Continental hotel épült fel. Viszont 1977–1987 között már a civil építészet játszott nagyobb szerepet munkásságában a Construcții Bihor tröszt igazgatójaként. Ekkor épültek többek között a Téglavető (Dacia), Transilvaniei, Vitéz (Decebal), Corneliu Coposu, Sztaroveszky (Magheru) úti tömbházak is, valamint tizenegy hotel Félixfürdőn és Püspökfürdőn.

Fotós: Alexandru Nițescu

A szabadtéri tárlat megnyitóján Ovi. D Pop mesélt a kiállítás és az album ötletének keletkezéséről. A könyvkiadással is foglalkozó fotóst Iosif Cun kereste fel, hogy a gyűjteményében levő archív felvételekből egy könyvet szerkesszen, amit emlékként adhat családjának. A téma érdekességét figyelembe véve Ovi D. Pop felvetette, hogy a képeket a kísérőszövegekkel együtt album formájában adják ki. Az album kereskedelmi forgalomban nem kapható, a mérnök szeretteinek, volt munkatársainak, ismerőseinek kedveskedett ezzel a történelmi korszakot építészeti szempontból bemutató kiadvánnyal. A továbbiakban Iosif Cun szomorúan sorolta, hogy a város ipari jellegű építményeiből mára már semmi sem maradt, az utolsót, a cukorgyárat 54 évnyi működés után az elmúlt télen bontották le. A megyében pedig még az élesdi cementgyár épülete működik, amelyet ő tervezett. Az alkalmon volt mérnöktársai is méltatták Iosif Cunt, az ő elmondásukból az is kiderült, hogy az „az építőipar élő titánja” nyugdíjazását követően is aktív maradt szakmailag. A tárlat egészen október 5-ig marad a városközpontban található kiállítóhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában