Beruházás

2022.09.07. 10:00

Cseke Attila: Uniós finanszírozást biztosítunk a két új nagyváradi bölcsőde felépítéséhez

BN-összeállítás

Egy nagy és egy kis bölcsőde épül Nagyváradon, a beruházásokra vonatkozó szerződést kedden írta alá Bukarestben Cseke Attila fejlesztési miniszter és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. A két létesítmény felépítését az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) fogják finanszírozni.

 

„Aláírtuk Bukarestben azt a szerződést, amely alapján uniós finanszírozásból építünk két új, korszerű és környezetbarát bölcsődét Nagyváradon. A fejlesztési minisztérium beruházásainak köszönhetően 150 új bölcsődei helyet biztosítunk a nagyváradi családok számára” – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter, hozzátéve: „Az állam feladata, a mi feladatunk megteremteni a szükséges infrastruktúrát ahhoz, hogy a családok boldoguljanak, a fiatalok gyermeket vállaljanak. Ezen dolgozunk minden nap, és örömmel hagyom jóvá azokat a beruházásokat, amelyek ezt a célt szolgálják”.

 

A fejlesztési miniszter emlékeztetett: a minisztérium 2021 elején indította, állami finanszírozással, az országos bölcsődeépítési programját, módosította az évtizedek óta elévült építkezési szabályokat, elkészítette az építkezési folyamatot felgyorsító környezetbarát bölcsőde típustervét, és biztosította a beruházásokhoz szükséges anyagi erőforrást. Ezt követően a minisztérium minden nagyvárosnak, minden 100.000 lakos feletti municípiumnak, így Nagyváradnak is két új bölcsőde megépítését hagyta jóvá. Az önkormányzatoknak a jóváhagyást követően egy egyszerű kérvényezési procedúrát kellett követnie és biztosítania kell a telket a bölcsődék felépítéséhez.
Cseke Attila elmondta: a keddi döntés értelmében a beruházásokra a fejlesztési minisztérium biztosítja, uniós forrásokból, a szükséges finanszírozás 100 százalékát, és a telkek közművesítési munkálatait is fizeti. A két bölcsőde felépítésére összesen 27,75 millió lejt biztost az RMDSZ által vezetett szaktárca.
Az Aluminei utcában épülő bölcsődében négy kiscsoport, azaz 40 gyermek fér majd el, négy hálószobát, négy játszószobát építenek, étkezdét, orvosi rendelőt, mosókonyhát, illetve irodát és öltözőt a személyzetnek. A bölcsőde épületére napelemeket szerelnek fel, így a szükséges energia megújuló erőforrásból fog származni.
A Ion Irimescu utcában épülő bölcsőde elegendő háló és játszó szobával rendelkezik majd ahhoz, hogy 110 kisgyermeket fogadjon. A szintén zöldenergiával működő bölcsődeépület korszerű és energiatakarékos lesz, illetve mindkét bölcsőde mellett kinti játszóteret is berendeznek.

 

A témában a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is közleményt adott ki, amelyben tolmácsolták Florin Birta polgármester üzenetét, aki köszönetét fejezte ki Cseke Attila miniszternek, amiért az évek során jó együttműködést sikerült kialakítaniuk, melynek eredményeképpen számos elképzelést lehetett megvalósítani a helyi közösség javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában