Programsorozat

2022.08.22. 16:47

Véget ért a 13. Kolozsvári Magyar Napok

Vasárnap este a Budapesti Operettszínház Összetartozunk című ünnepi műsorával véget ért a 13. Kolozsvári Magyar Napok. Az augusztus 14-21. között – Itt leszünk! jelmondattal – megszervezett programsorozat 450 eseményén és 60 helyszínén közel 200 ezren vettek részt.

Fotó: VAKARCS LORAND BELA

Közlemény

„Azért vagyok itt, hogy elismerésemet és gratulációimat fejezzem ki önöknek a Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséért. A tény, hogy a szemerkélő eső ellenére is ilyen sokan itt vannak a Főtéren, bizonyítja: e rendezvénysorozat kiemelt jelentőséggel bíró esemény a kolozsváriak számára. Találkozzunk jövőre is, és azt ígérhetem, a következő évben már a jelenleg felújítás alatt álló Farkas utcát is birtokba vehetjük” – mondta a zárógálán elhangzó beszédében Emil Boc, Kolozsvár polgármestere.

Fotós: Radu Norbert

„A Magyar Napok idei, Itt leszünk! mottóját akár át is alakíthatnánk erre: itt vagyunk! Hiszen itt vagyunk a felújított Szent Mihály-templom mellett, Mátyás király szobránál, ismét együtt ünnepelhettünk, s két év után újra érezhettük a hamisíthatatlan, magyarnapos pezsgést.  A Kolozsvári Magyar Napok mára egy valóságos és kihagyhatatlan találkozóponttá vált nemcsak a kolozsváriak, hanem az erdélyiek és a Kárpát-medencéből idesereglők számára is. Köszönet illeti ezért a szervezőket, és csak remélni tudom, hogy jövőre újra találkozhatunk” – mondta a zárógálát megelőzően Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Fotós: Radu Norbert

„Évek óta egyre inkább úgy érezzük, hogy nemcsak itt élünk, hanem otthon is vagyunk a városunkban. Ennél csodálatosabb dolog nem is történhetett volna velünk – főként a történelmi előzmények ismeretében. Mi, a Kolozsvári Magyar Napok szervezői, pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon” – kezdte beszédét Gergely Balázs. A Magyar Napok főszervezője köszönetét fejezte ki a szervezőknek, az önkénteseknek és a támogatóknak, akik mind-mind hozzájárultak a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének idei megszervezéséhez. Gergely Balázs, aki egy Mátyás királyt és Ștefan cel Mare-t koccintás közben ábrázoló, magyarnapos pólóban szólalt fel a főtéri nagyszínpadon, elmondta: bár a két ikonikus történelmi személyiség olykor hadakozott egymással, többnyire mégis az együttműködés volt jellemző kettejük viszonyára. Ha ma élnének, minden bizonnyal büszkék lennének Kolozsvár lakóira, és elégedetten koccintanának a Magyar Napok sikerére is.

Fotós: Radu Norbert

Két világjárvány-sújtotta év után a Kolozsvári Magyar Napokat ismét korlátozások nélkül, a korábbi, jól ismert formájában szervezhette meg a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Kolozsvári Magyar Napok Egyesület – partnerszervezeteikkel együttműködésben. Ennek eredményeként már augusztus 12-től változatos programokra várták az érdeklődőket, az így tíz naposra nőtt rendezvénysorozat pedig nemcsak számos kulturális eseménynek, könnyűzenei koncerteknek és bulinak adott otthont, hanem társrendezvénye volt az eső alkalommal megszervezett Magyar Egyházzenei Fórumnak is, mely során Kolozsvár kilenc templomában 40 kortárs magyar zeneszerző 77 egyházi alkotása csendülhetett fel liturgikus keretekben vagy koncert formájában – 250 meghívott előadó részvételével.

Az idei Magyar Napok változatos zenei kínálatát jelzi az is, hogy 30 könnyűzenei koncert mellett 20 klasszikus zenei előadáson is részt vehettek az érdeklődők. A 24. Szent István-napi Néptánctalálkozón, mely idén is a hagyományoknak megfelelően a Magyar Napokkal egyidőben jelentkezett, s melynek köszönhetően főtéri tánckavalkádra, nemzetközi táncgálára és népviseleti felvonulásra is várták a kolozsváriakat, 28 különböző tánccsoport vett részt hat országból. Ugyancsak a népi kultúra népszerűsítését és újrafelfedezését, valamint a 45 éves erdélyi táncházmozgalom megünneplését tűzte ki célul az idén első alkalommal, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán működtetett Folkudvar, ahol csütörtöktől vasárnapig várták a kicsiket és nagyokat kézműves foglalkozásokkal, népviseleti bemutatókkal, táncoktatással, esti táncházakkal és egyéb, változatos programokkal – a Hagyományok Háza Hálózat és partneregyesületeinek szervezésében. A Folkudvar négy napja során közel négyezer résztvevő fordult meg a Magyar Napok ezen új programhelyszínén.

 

A bő egy hét során 30 különböző kiállításra és képzőművészeti tárlatra, 18 vezetett, városismereti sétára, 47 filmvetítésre, 50 gyermekfoglalkozásra és 131 ismeretterjesztő előadásra, valamint közéleti beszélgetésre várták az érdeklődőket, akiknek köszönhetően szinte mindegyik magyarnapos programhelyszín zsúfolásig megtelt. Az idei programkínálat egyik különlegessége és kiemelt, ünnepi pillanata volt a felújított Szent Mihály-templom átadása és megáldása, valamint oltárának felszentelése. A Kolozsvár Főterén található és a város jelképének számító templom tornya a Magyar Napok ideje alatt újra látogathatóvá vált, így – előzetes regisztrációt követően – 3900 személy tekinthette meg a felújított tornyot, valamint – madártávlatból – a kincses várost is.

A szokásoknak megfelelően ismét a Magyar Napok zárónapján szervezték meg a 4. KMN-Donaton Terepfutóversenyt, amelyen – a kedvezőtlen időjárás ellenére is – a több mint 400 benevezett sportoló többsége részt is vett a törökvágási Falumúzeumban – Kolozsvár megmentőjére, a hős Donátra emlékezve. Ugyancsak ide várták az örömfőzés után érdeklődőket is, akik 19 csapat főztjét kóstolhatták meg, a legkisebbeket pedig itt is gyermekfoglalkozások várták.

Az idei jótékonysági gyűjtés alkalmával a Házsongárdi temetőben található Dsida Jenő-kripta felújításához járulhattak hozzá az adakozó kedvű magyarnapozók. A kezdeményezés eredményeként 21.743 lej és 5.500 forint gyűlt össze, melyet a szervezők ezúton is köszönnek, és eljuttatnak a Házsongárd Alapítványhoz. Aki továbbra is segíteni kívánja az alapítvány értékmentő munkáját, az ERRE a linkre kattintva tájékozódhat a támogatás mikéntjéről.

Jelentős érdeklődés mutatkozott a Magyar Napok iránt az online térben is, hiszen a megannyi hasznos információt, képes és videós beszámolót tartalmazó, www.magyarnapok.ro című oldalt 47.000 egyéni látogató kereste fel, a magyarnapos Facebook-oldalak változatos tartalmai pedig 1,4 millió felhasználóhoz értek el, akik 110.000 alkalommal fejezték ki tetszésüket a programsorozattal kapcsolatban.

A 13. Kolozsvári Magyar Napok megvalósításában 160 önkéntes és 120 szervező segédkezett, akik köszönetüket fejezték ki mindazoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak és intézményeknek, akik támogatásukkal hozzájárultak a rendezvénysorozat sikeres lebonyolításához.

A Magyar Napokkal kapcsolatos további információk, beszámolók, fotógalériák és videós tartalmak megtalálhatók a www.magyarnapok.ro oldalon és a www.facebook.com/magyarnapok címen.

A 14. Kolozsvári Magyar Napokat 2023. augusztus 14-20. között szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Kolozsvári Magyar Napok Egyesület.

A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában