Találkozások hétvégéje

2022.08.11. 13:05

Ünnepelt az élesdi magyarság

Az elmúlt hétvégén, augusztus 5–7. között, háromnapos ünnepi rendezvény keretében tartották meg a Találkozások hétvégéjét a Sebes-Körös menti városban, Élesden. Az ünnepséget a helyi RMDSZ-szervezet és református egyházközség, valamint a Castrum Egyesület rendezte.

BN-összeállítás 

Az élesdi magyarság közös ünneplése régi keletű, hiszen több mint huszonöt évvel ezelőtt már tartottak a magyarságot összefogó rendezvényeket, például az ifjúsági hetet. A jelenlegi, Találkozások hétvégéje elnevezéssel mintegy tizenöt éve ünnepelnek, előtte néhány évig Elszármazottak találkozója volt az események neve. A rendezvény célja, hogy összefogja a város lakosságának mintegy 17 százalékát kitevő magyarságot, hogy hallassanak magukról az itteni magyarok. Ott tartózkodásunk ideje alatt több alkalommal is lehetőségünk volt beszélgetni Kajántó Pál helyi RMDSZ-elnökkel, a város alpolgármesterével. Ő az egyik mozgatórugója a magyarságot összefogó minden rendezvénynek Élesden – természetesen más aktív helybeli lakosokkal együtt.

Az első nap eseményeiről már beszámoltunk lapunk hasábjain: a nagyváradi Tibor Ernő Galéria művészeinek kiállítása nyílt meg a helyi RMDSZ-székházban. Augusztus 6-án, szombaton a kora délutáni órákban a Bocskai István Kulturális Központ udvarán, hatalmas sátorban zajlott az ünnepi református istentisztelet, amelyen Pentaller Attila, a magyarországi Szarvasi Református Egyházközség lelkipásztora hirdette Isten igéjét. Prédikációjának alapgondolatait János evangéliuma 1. részének 3–4. verseiből, valamint 17. részének 20. verséből merítette. A lelkipásztor arra buzdított, hogy Isten akarata szerint ünnepeljünk „itt, ebben a gyönyörű házban, a szabad ég alatt”. Majd arról szólt, hogy egy közös test tagjai vagyunk mint keresztények „itt, a Bocskai ház udvarában, mint reformátusok, akik szeretik az Úr Jézust, hiszen Isten úgy szeretett bennünket, hogy egyszülött fiát adta értünk”. Beszélt arról is, hogy itt van körülöttünk a járvány, „érezzük a háború szörnyűségét, láthatjuk a borzalmas képeket, vagy olvassuk a háborúról szóló beszámolókat, érezzük a létbizonytalanságot, összeszorul a szívünk, amikor látjuk, hogy nagy értékek válnak semmivé”. Majd arra ösztönzött, hogy örüljünk egymásnak, a rég nem látott rokonoknak, a testvéreknek, barátoknak.

 

A szombati eseményen jelen volt Biró Rozália parlamenti képviselő, valamint Szegi Emma, a magyarországi testvérváros, Kaba polgármestere is.

A továbbiakban Balla Sándor, az élesdi református gyülekezet lelkipásztora megköszönte a szarvasi tiszteletes szolgálatát, majd a helyi Hozsánna énekkar szolgált két énekszámmal, Kajántó Judit karnagy vezetésével. Ezután a megjelentek a templom melletti világháborús emlékműhöz vonultak, s intézmények, társadalmi szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál. A Hozsánna énekkar itt is szolgált.

Visszatérve a Bocskai István Kulturális Központ udvarára, kulturális műsorok zajlottak. Az érmihályfalvi Nyíló Akác néptáncegyüttes nagyszerű előadással rukkolt ki, több tájegység táncait mutatták be. Táncaikat nagy elismeréssel fogadta a közönség. De nemcsak ők, hanem a Kabáról és az ugyancsak magyarországi Szarvasról érkezett előadók is remekeltek. A közönség nagy szeretettel fogadta az elhangzott operettslágereket, könnyűzenei számokat.

 

Biró Rozália parlamenti képviselő beszédében kiemelte, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Élesden lehet ezekben a szép pillanatokban. Gratulált mindazoknak, akik hozzájárultak a Találkozások hétvégéjének ilyen nagyszerű megszervezéséhez. „Találkozni lehet véletlenül is, pedig azt jól tudjuk, hogy nincsenek véletlenek. A találkozás nagyszerű akkor, amikor szülővárosunkban, szülőföldünkön találkozunk a barátokkal, ismerősökkel. Olyan személyként, aki keresztül-kasul járta Európát, jólesik itthon lenni. Itthon lenni egy közösségben, látni az emberek mosolyát, a boldog arcokat itt Élesden” – mondta egyebek mellett a képviselő. Üdvözölte a jelenlevőket Szegi Emma, Kaba város polgármestere is, s arról is szólt, hogy már több mint negyedszázada ápolja a testvéri kapcsolatot a két város.

 

A továbbiakban a szarvasi Mixer együttes szórakoztatta a közönséget. Közben az asztalokat is megterítették, finom ételeket és italokat szolgáltak fel a szervezők jóvoltából.

Vasárnap délelőtt a 20, 50 és 60 éve konfirmáltakat köszöntötték a református templomban tartott istentisztelet keretében. Délután Homonnai Gábor helytörténész Feketeerdőről írt monográfiáját mutatták be az RMDSZ-székházban. A kötetet dr. Szabó József diószegi helytörténész méltatta. Ismertette Homonnai Gábor eddigi tevékenységét, korábbi könyveit az élesdi borászatról, illetve Élesd és Hegyköztóttelek monográfiáját. A könyvbemutató végén a szerző dedikálta kötetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában