Munkálatok

2022.08.19. 13:00

Restaurálják az érmihályfalvi római katolikus templom főoltárát

BN-összeállítás

Nemrég kezdődött el és előreláthatólag két hónapot vesz igénybe az érmihályfalvi római katolikus templom főoltárának teljes felújítása. Az érmihályfalvi plébániatemplom alapjait dr. Schlauch Lőrinc bíboros, nagyváradi püspök tette le 1901-ben. A neogótikus stílusban épült templomot Palotay László nagyprépost áldotta meg Páduai Szent Antal tiszteletére 1904. október 9-én. A főoltárt Kubacsek Katalin budapesti úrnő állíttatta, Nagy János temesvári oltárkészítővel, 2083 korona költséggel. Halaszthatatlanná vált a múlt század elején készült oltár restaurálása, olykor kisebb darabok, díszítőelemek hullottak le róla, amely részben a templom előtt elhaladó nemzetközi út megnövekedett forgalmának tudható be.

 

A munka összetettségére való tekintettel nehéz volt megfelelő szakembert találni, végül Sipos Tibor templomfestő-restaurátor kezdte el a munkát, amely magába foglalja az oltár díszei és a szobrok aprólékos átcsiszolását, újrafestését, a letört részek pótlását is, visszaadva az oltár eredeti állapotát.

Bogdán István plébánostól megtudtuk, hosszas egyeztetés után sikerült Sipos Tibort két nagyobb volumenű munka között megnyerni a templom főoltárának szakszerű felújítására. A munkálatok 53.130 lejbe kerülnek, mely összeget csak a hívek kizárólagos hozzájárulásából lehet előteremteni. Bogdán István elmondta: számít a katolikus hívek nagylelkű támogatására, a lehetőségek szerinti hozzájárulásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában