15 millió búzaszem

2022.08.24. 17:00

Monospetriben öntötték össze a búzát

A Partiumi Falugazdász Hálózat idén is gyűjtést kezdeményezett: Partium-szerte közel 80 településen, ezek közül Bihar megyében 25 gyűjtőhelyen fogadják a Magyarok kenyere-programhoz csatlakozó gazdák búzaadományait augusztus végéig.

Ciucur Losonczi Antonius

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program az anyaországból indult a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) koordinálásában. Célja a nemzeti összetartozás erősítése, a gazdák szolidaritásának és a rászoruló nemzettársaikért érzett felelősségvállalásának kifejezése. Az összefogást, az együvé tartozást pedig az anyaországi és a határon túli magyar gazdák évről évre önzetlen búzaadományaikkal fejezik ki Kárpát-medence szerte. Az adakozás önkéntes alapon történik, a termelők egyéni lehetőségeinek függvényében, így a felajánlott búzamennyiség mellett legalább olyan fontos az adományozók nemes lelkülete, segítő szándéka. A négy megyében tevékenykedő Partiumi Falugazdász Hálózat – az ideivel együtt – immár negyedik esztendeje vett rész a Magyarok Kenyere Programban. 

Fotós: Bauman Diter-Gergő

A Bihar megyei búzaösszeöntő ünnepséget – ahol a megye különböző tájegységeiből felajánlott kenyérnek valót öntötték közös dézsába – múlt csütörtök este tartották Monospetriben. A kezdeményezést támogató bihari, szatmári, szilágysági gazdák által, illetve Máramaros magyar lakta vidékeiről felajánlott búzát, egybeöntve és lisztté őrölve, ezúttal is olyan karitatív szervezetek, civil és egyházi fenntartású szociális intézmények, iskolák és óvodák, gyermek- és idősotthonok konyháira juttatják a falugazdászok, amelyeknek a kenyérszükségletét az előttünk álló esztendőben is a termelők, gazdálkodók önzetlen felajánlásai fedezik.

Fotós: Bauman Diter-Gergő

Az ünnepség a kulturális központ udvarán kezdődött. A köszöntőbeszédek után (felszólalt Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke, Barcui Barna, Vedresábrány polgármestere és Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke) felléptek a monospetri Bábota és az érsemjéni Ezüstperje néptáncegyüttesek, majd az összeöntést követően a különböző egyházak képviselői megáldották a búzát.

Fotós: Bauman Diter-Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában