Restaurálás

2022.08.03. 10:30

Megújul az egykori Rimanóczy-szálloda

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Folytatódik a patinás nagyváradi épület, az egykori Rimanóczy-szálloda és gőzfürdő restaurálása. A város belvárosában található műemlék épületet a Lotus Center vásárolta meg, a renoválást követően négycsillagos szállodává alakítanák. Az elmúlt év elején az épület tulajdonosa megkapta az építési engedélyt a fontosabb külső állagmegőrző munkálatok elvégzésére, továbbá az épület belsejében leverték a megrongálódott elemeket. A tavalyi év végén a Lotus Center megkapta a nagyváradi területrendezési bizottság (CMUAT) jóváhagyását is az épület teljes restaurálására. Idén el is kezdődött az épület külső és belső helyreállítási munkálata, a restaurálás során megpróbálják az épület eredeti kinézetét visszaállítani. Az épületben egy négycsillagos hotel fog működni, a reprezentatív terek, mint a szálloda, étterem, kávézó eredeti funkciói megmaradnak, de a nyilvános fürdő helyét multifunkcionális teremmé alakítják, a tetőablak megőrzésével.

Az id. Rimanóczy Kálmán tervezte és építette Körös-partra néző szárny, benne gőzfürdővel, 1892-ben készült el, a Bémer téri szálloda és étterem pedig 1900-ban nyitotta meg kapuit. A műemléképület eklektikus stílusú, de helyenként klasszicista vagy neoreneszánsz elemeket is felfedezhetünk rajta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában