Készülődés

2022.08.26. 11:08

Magas létszámmal indul a tanév a Bonitasnál

Szépen megtelnek az osztálytermek az idei tanévben is a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központban, mind a nagyváradi, mind a nagyszalontai és érmihályfalvi épületekben. Az iskolakezdésre való készülődés apropóján Oláh Andrea igazgatóval beszélgettünk.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Nagyban zajlik a készülődés a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központban, a fejlesztésekről Oláh Andrea igazgatóval beszélgettünk a nagyváradi főépületben tett látogatásunk során. Az óvoda és iskola 2015 óta nagyon sokat fejlődött, a szeptember ötödikén kezdődő új tanévben több mint 160 gyermek tér vissza vagy kezdi meg itt tanulmányait. Nagyváradon, Nagyszalontán és Érmihályfalván összesen öt óvodai csoport indul és 12 osztály: Nagyszalontán egy óvodai csoport és négy osztály, Érmihályfalván egy óvodai csoport és két osztály. Nagyváradon három óvodás csoport indul, amelyeknek a termei a földszinten találhatók, és jelenleg éppen a berendezésen dolgoznak, ugyanis ezek újra lettek festve, ugyanakkor felszedték a padlószőnyegeket, és linóleumot tettek a helyére. Erre azért volt szükség, mert bár a kicsik különösen szerették a padlószőnyeget, higiéniai szempontokból nem volt annyira praktikus. Annak érdekében, hogy ennek a kényelmét valamelyest pótolják, szőnyegeket helyeztek el a termek egyes pontjain. 

 

Az emeleten, a nagyobbak termei közül hármat sikerült megújítani, innen is felszedték a padlószőnyegeket, és laminált padlót tettek a helyére. Az osztálytermek mellett az emeleten több különleges terem is a diákok rendelkezésére áll, a logopédiai termek mellett van gyógytorna terem, és ami valószínűleg nagy kedvenc, szenzoriális terem is. Utóbbi felszerelései között egy 5 ezer font értékű világítóberendezés is található, az úgynevezett fényfürdő, amelynek relaxációs hatása van a fogyatékkal élő gyermekek számára. A szenzoriális teremben a kicsiknek szervezett foglalkozásokat szoktak tartani, a nagyobbak inkább szabadon használják a termet, akár szünetekben is, „nyugiszoba”-ként. A zeneterápiás foglalkozások is folytatódnak többek között azzal a Soundbeam nevű különleges eszközzel, amelyet lapunkban is bemutattunk, amikor az iskola tulajdonába került. Gyógypedagógusokból sincs hiány, mint megtudtuk, az óvodás csoportoknak az óvónő mellé jut – és szükséges is – egy-egy logopédus, ugyanakkor a nagyobb osztályok esetében 2-3 osztálynak egy.

 

Oláh Andrea elmondta, nagy volt az érdeklődés, sokan iratkoztak be az óvodai csoportokba, és szinte biztos, hogy a következő tanévben már szükség lesz újabb csoport létrehozására. Azt is megtudtuk, hogy a lovas terápiához is visszatérnek a koronavírus okozta szünet után, illetve folytatódik a kutyás terápia West és Becky kutyusokkal, amely iránt még mindig nagy az érdeklődés más speciális intézmények részéről is, és sok meghívást kapnak.

 

Az igazgató hozzátette, hétfőtől a teljes tanári kar bejár majd az intézménybe, így lesz egy kerek hetük arra, hogy elvégezzék az utolsó simításokat, és mindent előkészítsenek az iskolakezdésre. A tanév első heteiben általában főként arra fektetik a hangsúlyt és a figyelmet, hogy a gyerekeket visszaszoktassák az iskolába, ami főleg az óvodások esetében okozhat nehézséget, akiknek nem könnyű elszakadni a szülőktől a hosszú és közösen eltöltött nyár után. A lelkesedés azonban hamar visszatér, hiszen a tanárok is újult erővel várják a diákokat, különösen örülve annak, hogy a korlátozások megszűnésével visszatérhetnek az igazán korszerű és nemzetközi szinten is előremutató terápiás foglalkozások gyakorlásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában