Tárlat

2022.08.13. 15:00

Kiállítás nyílt a délvidéki szecesszióról

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány szervezésében csütörtök délután a szerbiai szecesszióról nyílt kiállítás a nagyváradi Darvas–LaRoche-házban, egy olyan együttműködési projekt (A Duna régió kulturális identitásának erősítése a szecessziós közös örökségre építve) keretében, melyet a Duna Transznacionális Együttműködési Program finanszíroz. A rendezvény partnere a szerbiai Kulturális Örökségvédelmi Intézet, melyet Vladimir Džamić restaurátor, kutató képviselt az ünnepségen. 

 

A tárlat tulajdonképpen 28 pannó segítségével hét olyan épületet mutat be Szabadkáról, Újvidékről és Belgrádból, melyek reprezentatívak ezen irányzat szempontjából, valamint nagyváradi ingatlanok képei is megtekinthetők. Az érdeklődőket Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány vezetője köszöntötte, megemlítve, hogy a délelőtt folyamán a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vendégei voltak. Vladimir Džamić többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vágó-fivérek, László és József, illetve a Komor Marcell- Jakab Dezső építészduó nemcsak a nagyváradi, hanem a szabadkai szecessziós építészetnek is a meghatározó alakjai. 

A bemutatott ismertetőanyagok szerint olyan szecessziós gyöngyszemek vannak Szerbiában, mint a belgrádi Moskva hotel (1907), a Milan Jovanovic fotóstúdió (1903), a Vuk Stefanovic Karadzic Alapítvány háza (1870–1912), a régi telefonpalota és a Jovan Cvijic Múzeum belseje; a szabadkai Vidéki és Kereskedelmi Bank (1907), a Dömötör Miksa palota és városi múzeum (1906), a Raichle- palota (1903–1904), a zsinagóga (1902) és a városháza (1907–1912), valamint az újvidéki zsinagóga (1905–1909), a Winkle-palota (1906–1907) és a Menráth palota (1908). A kiállítás szeptember 15-ig lesz megtekinthető, keddtől vasárnapig 10–18 óra közt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában