Ovisuli Egyesület

2022.08.18. 12:05

Kézművesprogramok augusztus 20-án

A magyar nemzeti ünnep alkalmából kézművesprogramokkal készül az Ovisuli Egyesület a gyerekek számára, mindeközben pedig alkalomhoz illő süteményeket és fagylaltokat kóstolhatnak meg a helyszínen. A részletekről sajtótájékoztatót tartottak a szervezők.

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

Immár negyedik éve készülnek ünnepi süteményekkel és fagylaltokkal Nagyvárad egyik cukrászdájában, idén pedig kézműves foglalkozásokat is szerveznek augusztus 20-a alkalmából. A szerda délutáni sajtótájékoztatón a szervezők beszámoltak arról, miért tartják fontosnak, hogy e módon is ünnepeljenek. 

A kézműves foglalkozások délelőtt és délután fognak zajlani a Fan Ice cukrászdában. A délelőtti órákban, 10–13 óra között a Dimitrie Cantemir Általnos Iskola részéről Stanca Melinda, Sanislav Brigitta, Fándly Enikő és Chromec Krisztina pedagógusok fogják vezetni a programokat. Fándly Enikő elmondta, hogy az iskolára jellemző játékosságot és hagyományőrzést fogják ezúttal is követni, nemzeti színű szélforgókat, könyvjelzőket és kitűzőket fognak készíteni, valami mesesarokkal is készülnek. A délelőtti órákban Kéry Alexandra arcfestéssel lepi meg a gyerekeket. Délután 16 és 19 óra között a Szacsvay Imre Általános Iskola pedagógusai tartanak foglalkozásokat, Csengeri Bicsak Aranka, Petyár Ágnes, Mihuț Tímea és Körtvélyesi Kinga. Az intézmény igazgatója, Tăut Eliza elmondta, hogy karkötőket és dekorációs elemeket fognak készíteni a gyerekekkel közösen. A tevékenységek főleg a kisebbeknek szólnak, de tinédzserek is találhatnak kedvükre való foglalkozást, tették hozzá a pedagógusok. 

A kézműveskedés közben a gyermekeknek és családtagjaiknak is alkalmuk lesz megkóstolni az augusztus 20-a alkalmából megalkotott fagylaltokat és süteményeket. Ludescher Gabriella, a cukrászda vezetője elmondta, hogy ez alkalommal egy túrós-barackos szeletet, valamint egy gesztenyés szeletet készítettek. Háromféle fagylaltkülönlegességgel is készülnek, a nemzeti ünnep alkalmából piros-fehér-zöld színű fagylalt lesz, ez málna, mascarpone és avokádó ízesítésű, valamint lesz meggyes-mákos és somlói galuskás fagylalt is. Igyekeztek az idénygyümölcsöket kiemelni, de emellett arra is figyeltek, hogy melyek a legnépszerűbb ízek mostanában, így kerültek az avokádó és a gesztenye ízek is a receptekbe. Egy gömb fagyi ára 6 lej, három gombócos fagylaltkehely ára 15 lej, egy szelet sütemény ára pedig 11,90 lej. A sütemények mellé egy kis cipót adnak ajándékba, az új kenyér ünnepe alkalmából. A különleges fagylaltokat és süteményeket augusztus 19–22. között lehet megvásárolni, 9–21 óra között. Ludescher Gabriella hozzátette: nagy öröm számára, hogy mára már közösségi térré alakult a cukrászda, ahol szívesen töltenek együtt időt a családok. 

A foglalkozások népszerűsítésében részt vesz az Összefogás Nagyváradért Egyesület és a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezete is. Az előbbi részéről Somogyi Orsolya és Vad Enikő egyesületi tagok elmondták, szívesen partnerek minden olyan eseményben, mely színesebbé teszi a nagyváradi életet. Kéry Hajnal, a megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke azt emelte ki: fontos, hogy minden ilyen, és ehhez hasonló eseményt támogassanak, ugyanis a Bihar megyei nők és édesanyák számára ez egy olyan program, ahol a gyermekeik, magyar közösségben, a nemzeti ünnepről tudhatnak meg többet. Biró Rozália, az EPP Nőszervezetének elnöke háláját és elismerését fejezte ki, példaértékűnek tartja a tervet. Hozzátette: alapcélkitűzésük az, hogy a civil szervezetek, vállalkozások és egyéb érdekvédelmi szervezetek közösen dolgozzanak egy jó célért, ez pedig ebben az esetben pont így történt. Úgy gondolja, ez az az út, amin járnia kell mindenkinek, együtt gondolkodni és együtt cselekedni, hiszen ez a legfontosabb a közösségépítés terén is. 

A rendezvény ötletgazdája az Ovisuli Egyesület elnöke, Pető Dalma volt, aki a sajtótájékoztató végén szerkesztőségünknek elmondta: több éve szerveznek már ilyen és hasonló programokat, így ez már hagyománnyá vált, és mindig igyekeznek újítani. Hozzátette, ez remek alkalom arra, hogy a gyermekek nemzeti öntudatát erősítsék azáltal, hogy olyan kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, melyek témája a magyar nemzeti ünnep.

A foglalkozásokon való részvétel ingyenes. Szervezők: Ovisuli Egyesület, Fan Ice cukrászda, a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezete, Összefogás Nagyváradért Egyesület. Partnerek: Dimitrie Cantemir Általános Iskola, Szacsvay Imre Általános Iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában