Programajánló

2022.08.26. 09:08

Filmhétvége Nagyszalontán

Négy esztendővel ezelőtt indult útjára az a filmfesztivál, amelyet Nagyszalonta Város Polgármesteri Hivatala hívott életre. Az önkormányzat azzal a szándékkal kezdeményezte ezen eseménysorozatot, hogy szélesítse a település rendezvényeinek kulturális palettáját. A hivatalnak egyben azzal is szerencséje volt, hogy a neves Marian Crişan rendező helyi születésű.

BN-összeállítás

Ma estétől a Székely László nevét viselő nagyszalontai központi parkban, a Kossuth-szobor mellett különleges eseményre kerül sor. Három napig szabadtéri mozivá alakul át az egykori piactér. Itt kerül megrendezésre a Határ menti Filmfesztivál, amely immár hagyománnyal is rendelkezik, hisz nem kevesebb, mint négy esztendővel ezelőtt indították útjára. Az idei helyszín különleges, hisz először fordul elő, hogy kulturális eseményt tartanak a városi parkban. Ez azért lehetséges, mert az önkormányzat a Cseke Attila által vezetett Fejlesztési Minisztériummal közösen modernizálta a parkot. Olyan közösségi tér alakult ki, amely lehetőséget ad a filmfesztivál színvonalas megszervezésére. Korábban még más helyszíneken, ám ugyanazzal a szándékkal szervezték meg a vetítéseket. Ezen elképzelés a mai napig érvényben van, hisz az önkormányzat szeretne tartalmas és modern szórakozási lehetőséget is nyújtani a polgároknak.

 

A polgármesteri hivatal már a kezdetektől fogva arra alapozta kezdeményezését, hogy a város szülötte, a Cannes-ban díjazott Marian Crişan filmrendező szakmai támogatást nyújt a filmfesztiválon. Erre sor is került, és a ROVA FILM már négy esztendeje társszervezőként választja ki a filmeket és bonyolítja le a művészekkel, rendezőkkel való találkozást. A határ menti filmkavalkád sajátossága, hogy csak román és magyar nyelvű művek kerülnek levetítésre, valamint hozzá kell tennünk, hogy minden egyes esetben fordítás, feliratozás kerül a képernyőre. Ez is sajátossága a fesztiválnak. Az idei évig az önkormányzat biztosította az esemény anyagi hátterét, ám ebben az esztendőben a CANAH kendergyár is támogatóként lépett fel. A fesztivál műsorán komoly fajsúllyal bíró filmek szerepelnek, amelyek zömében társadalmi problémákat járnak körbe. A multikulturalitás hiányosságai, a közösségi média negatív hatása, az elmagányosodás mind-mind olyan téma, amellyel farkasszemet néz az idei filmfesztivál.

 

Mától három estén keresztül együtt elmélkedik a hajdúváros az ingyenes rendezvénysorozaton, amely a következő programmal várja a nagyérdemű közönséget: augusztus 26., péntek: 21 óra – HAVANNA CUBA, vígjáték 2019/17 perc; 21.30 – #dogpoopgirl, vígjáték, dráma 2021/78 perc, a rendező Andrei Huţuleac jelenlétével kerül vetítésre; 23.30 – SAUL FIA, dráma 2015/107 perc. Augusztus 27., szombat: 21 óra – CORI & WILLI, dráma 2020/15 perc; 21.30 – ÉDEN, dráma 2020/153 perc, a rendező Kocsis Ágnes jelenlétével kerül vetítésre. Augusztus 28., vasárnap: 21 óra – AZ ÖRÖKLÉS, dráma 2022/15 perc, a színészek jelenlétével kerül vetítésre; 21.30 – R.M.N., dráma 2022/126 perc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában