Restaurálás

2022.08.10. 08:31

Felújították a Klobusitzky-palotát

BN-összeállítás

Befejeződött a nagyváradi Klobusitzky-palota felújítása. A Fő (Republicii) utca 31. szám alatt található épületet a belvárosi ingatlanok homlokzatfelújítási programjának részeként renoválták. Ennek a programnak a keretében számos más épület is megújult a belvárosban. A Klobusitzky-palota renoválása során az épület új tetőt kapott – az eredetivel megegyező méretű és színű cserepeket használtak –, kicserélték a tetőn található összes fémlemez-elemet, az ereszcsatornákat és a lefolyócsöveket, a tetőhajlatot stb., továbbá néhány sérült tetőszerkezeti elemet is kicseréltek, tűzálló anyaggal kezelték, és a padlásrészt is kijavították. A munkálatok során a látványosabb részt az utcára néző homlokzat kijavítása és felújítása jelentette. A restaurálás során minden díszítőelemet egyesével megvizsgáltak, és az állapotuktól függően kijavították vagy kicserélték. A málladozó vakolatot eltávolították, majd az egész épületet lefestették a tervekben meghatározott színre. A nyílászárók fa részeit, valamint az erkélyek korlátait is megtisztították és újrafestették, továbbá a tetőt díszítő négy horganylemez-díszt is elkészítették. A felújítást a Glory Residence és a Bam Marin Construct cégtársulás végezte, a szerződés értéke 821.550 lej.

Pintér István építészmérnök tervei alapján, 1926-ban épült a Fő utcai monumentális palota, amely barokk és copf jegyeivel, három utcára néző hatalmas és esztétikus homlokzatával a 20. századi váradi építészet egyik kiemelkedően szép példája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában