Diószegi Napok

2022.08.01. 16:00

Esőáldotta falunapi nyitány Bihardiószegen

Július utolsó két napján szervezték meg idén a Diószegi Napokat.

Fotók: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

A Zichy-kastélykert sokat látott évszázados fái alatt már kora reggel rotyogtak az étkek az ízek viadalán: aki gyakorta megfordul Bihardiószegen, az jól tudja, hogy a vendégszeretet és a kiváló minőségű borok mellett főzőtudományukról is híresek az ottaniak. A kétnaposra tervezett faluünnep első, szombati napja a főzőversennyel indult, ahol nemcsak az üstök mélyére löttyintettek a pincemélyben érlelt nedűből, ha azt úgy kívánta meg a recept, hanem a szakácsok kreativitására is jó hatással bírt. Az ítészek szerint, akiket maga Csányi Sándor gulyáskirály elnökölt, az ételek ízvilágát három első helyezett főztje jelenítette meg: a Nyulászok sertésbográcsosa, a Kikelet házi lecsója és az Amatőrök fekete sörben párolt szürkemarha-pörköltje. A Vándorkupát a legmagasabb pontszámot elért csapat, a Nyulászok zsebelték be, emellett különdíjat kaptak az Őszi Napsugár asszonyai a rusztikusan kialakított főzőstandért. A díjakat a zsűri elnöke és Mados Attila bihardiószegi polgármester adta át. 

A menettáncosok kora délutáni órákra időzített parádéja, a falun felvonultatott látványosság elmaradt – a hetek óta remélt eső ezúttal kiadós záporként érkezett –, de a szervezők találékonyságát dicsérendő a tehetséges fiatalok végül a kultúrházban „keltették” a hangulatot. A hirtelen látogatóként érkezett zivatar továbbállt, így az esti programok a Zichy-kastélykertben felállított szabadtéri színpadon zavartalanul folytatódtak. Mivel a lacikonyhákat, a sörsátrakat és a vidámparkot látogatók közül kevesen érkeztek tűsarkú cipőben, így az enyhén felázott füves talaj nem okozott különösebb bosszúságot. 

Elsőként a Stelele Bihorului együttes lépett fel, amely román népi táncokat és dalokat jelenített meg a színpadon. A 2014-ben alakult formáció a tőle megszokott színvonalas előadással rukkolt elő. A Rius & Band frontemberével, énekes-gitárosával, Marius Olteannal a színpad környékén váltottunk néhány szót, aki elmondta, hogy két évvel ezelőtt Lázár István, a csapat dobosa kereste meg együttesalakító szándékkal. Tehetségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy csapatformálásuk évében, 2020-ban a Székelyföldi Peron Music Tehetségkutatón elnyerték a pályaindító díjat. A Let’ Dance Groupot Daróczi Alexandra pedagógus, táncoktató álmodta valósággá öt évvel ezelőtt. A jelenleg 50 helybéli fiatalt számláló csoport lendületes, színes tánckavalkáddal lépett közönség elé. A 2000-óta töretlenül sikeres Dj Project fellépését sokan várták, méltán tapsolta meg őket a lelkes közönség. Hegedűs Szabolcs 12 évvel ezelőtt kezdett tevékenykedni a zene világában, többnyire szólóban lép fel, de ezúttal néhány zenész barátját is színpadra csalta. A jó hangulat pedig még tovább fokozódott az estet záró szabadtéri diszkó során, a kissé nyirkos idő kabátgombolós hűvössége ellenére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában