Összejövetel

2022.08.04. 15:00

Elszármazottak találkozója Magyarkakucson

BN-összeállítás

Immáron felnőttkort ért el a Sebes-Körös menti Magyarkakucson az elszármazottak találkozója, hiszen ez volt a tizennyolcadik összejövetel. A múlt vasárnap megtartott eseményt, mint más években, most is a helyi református egyházközség és az RMDSZ helyi szervezete rendezte, és amint ez évek óta történik, az idén is a helyi református lelkész, Fehérvári Zsolt, illetve Barabás Imre, az egyházközség főgondnoka voltak az esemény mozgatórugói. Mint azt már évek óta megszoktuk, az idén is népes küldöttség érkezett a magyarországi testvértelepülésről, Kakucsról, az ottani polgármester, dr. Kendiné Toma Mária vezetésével. Ők az ünnepi eseményt megelőző napon Nagyszalonta nevezetességeivel ismerkedtek.

A találkozót megtisztelte jelenlétével Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ Bihar megyei szervezete választmányának elnöke, valamint a program második felében Marin Merţ, Szászfalva (Măgeşti) község polgármestere (Magyarkakucs közigazgatásilag oda tartozik, szerk. megj.).

Az ünnepi esemény a zsúfolásig megtelt Árpád-kori református templomban, istentisztelettel kezdődött, Csűry Istvánnak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének igehirdetésével. Prédikációjának alapgondolatait János evangéliuma 6. részének 5–11. verseiből, a kenyérszaporítás történetéből merítette. A püspök, miután nagy szeretettel köszöntött mindenkit, határon innenről és túlról, többek között kifejtette: „Sokszor megkísért bennünket az a gondolat, hogy nagyon nehéz élni, hogy egyre nehezebb minden. Mintha napról napra több lenne az életünkben a kihívás, és nehezen találunk ezekre megoldást, de az élő hit mindig reménységgel tölti be szívünket”. A továbbiakban Fehérvári Zsolt házigazda lelkipásztor megköszönte Csűry István püspök szolgálatát.

Az ünnepség a templomkertben folytatódott. Barabás Imre főgondnok köszöntötte a megjelenteket: helybelieket, elszármazottakat, vendégeket. Elmondta, hogy sokaknak ez a település jelenti az otthont, még akkor is, ha ma már nem élnek Magyarkakucson, de ezen a napon visszatérnek, hazajönnek együtt ünnepelni az itt lakókkal. „Sokan kellene ezt a napot a megnyugvás, talán a megbékélés és újrakezdés napjának tekintsék. Különbözőek vagyunk, de van bennünk valami közös, hogy testvéri szeretettel fogadjuk el egymást” – hangzott el.

Dr. Kendiné Toma Mária, a magyarországi Kakucs község polgármestere többek között arról szólt, hogy minden találkozás, amikor eljönnek ide, elfogadva a szíves meghívást, örömmel tölti el őket: „Várakozással teljes a készülődés, az út is, és abban reménykedünk, hogy semmi rossz nem történt az alatt az egy év alatt, míg nem jártunk itt. Békés, egészséggel teli jelent és jövőt kívánunk mindannyiunknak.”

A továbbiakban Meleg Vilmos színművész, Bihar megyei RMDSZ-választmányi elnök tolmácsolta a megyei magyar érdekvédelmi szervezet jókívánságait, majd szólt a megjelentekhez, kifejtve: „(...) nagyon nagyra értékelem, értékeljük mindannyian azt, hogy egy ilyen kis helység, erejét túlszárnyalva, össze tudja gyűjteni mindazokat, akik kötődnek ehhez a földhöz”. A továbbiakban a színművész Magyari Lajos Van olyan föld és Nem a fenyő című verseit adta elő. Szólt a megjelentekhez a község polgármestere is, elismerését fejezve ki azért, hogy a magyarkakucsi magyarság már évek óta megszervezi az elszármazottak találkozóját.

Fehérvári Zsolt, a helyi református egyházközség lelkipásztora arról beszélt, hogy a legutóbbi találkozó óta épült, szépült a település. „Hálásak lehetünk azért is, hogy Isten kegyelméből, ha most itt körbenézek, vagy ha számba veszem azt a készséget, ami jellemezte a gyülekezet tagjait az elmúlt napokban a készülődés folyamatában, megelégedéssel mondhatom: sokat tettek a helybeliek azért, hogy aki eljön ide, az jól érezze magát.”

A köszöntőbeszédek után az elöljárók koszorút helyeztek el a kopjafánál és a világháborús emlékműnél.

Az ünnepség szeretetvendéggel zárult, melyre minden jelenlevőt szeretettel meghívtak. Egy nagy sátor alatt jóval több mint száz személy fogyasztotta el a finom ételeket, melyeket a helybeli asszonyok készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában