Repedések

2022.08.11. 08:18

Egyre több a javítanivaló a váradi Szent László téren

Lassan, de biztosan repedezik a nagyváradi Szent László tér burkolata. Csupán hat évvel a teljes felújítást követően egyre több és egyre nehezebben kivitelezhető javításra szorul a tér.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nagyvárad szíve a Szent László tér, ide nemcsak a turisták látogatnak el szinte kötelező módon, hanem a helyiek kedvelt találkozópontja is. Hétvégente a tágas területen a családok, baráti társaságok sétálnak, a gyermekek szaladgálnak, bicikliznek. Ezt az idilli képet árnyalja az, hogy a hat éve teljesen felújított tér mára már igen megviselt állapotba került, főként a trani mészkőburkolat repedezik megállíthatatlanul. A térfelújítást követően a közúton porfir macskaköveket, a gyalogos övezetek nagy részén szintén porfirból készült burkolóköveket használtak, míg a Duiliu Marcu térkompozíció területén, valamint a tér központi részén helyezték le a fehér, márványszerű, úgynevezett trani mészkőlapokat. Végigsétálva ezeken a részeken alig találunk olyan lapot, ami ne lenne megrepedve kisebb vagy nagyobb mértékben: fellelhetők itt hajszálvékony repedések, pár centis barázdák és olyan mélyebb hézagok is, amelyekből már kisebb darabok hiányoznak. A pár éve még eleganciát sugárzó fehér kőlapok mára már sárgásak, fekete foltok borítják őket, a felületüket odaragadt rágógumik, kiömlött üdítők szennyezik be nap mint nap. A Ferdinánd király szobrát körülölelő Duiliu Marcu-féle térkompozíció is viharverte állapotban van, az itt levő virágtartók és lámpaoszlopok repedeznek, több helyen kisebb-nagyobb darabok hiányoznak. A téren található négy márványszökőkút sem mindig működik. A gyér közvilágítás miatt este ugyan már fel sem tűnik a sok repedés, az viszont nagy gondot jelent, hogy mást se nagyon lehet látni. A tér központi része annyira gyengén van megvilágítva, hogy sötétedés után többen a mobiltelefonjuk lámpáival biztosítják maguknak, hogy balesetmentesen keljenek át ezen a részen. Nem sokkal többet látnak azok sem, akik az itt levő vendéglátóipari egységek teraszain üldögélnek.

Nehéz a karbantartás

Egy általános és egységes helyreállítás nehezen kivitelezhető, hiszen minden rész máshoz tartozik. A négy szökőkút karbantartását a Nagyváradi Vízművek végzi, a közvilágításért a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) felel, a térburkolatot pedig a RER Köztisztasági Vállalat tisztítja. A szökőkutakat múlt héten tisztították meg a vízművek emberei, de azok világítását nehéz karbantartani, mivel az égők sorosan vannak bekötve, ezért elég, ha az egyik kiég, akkor a világítás kialszik. Az sem könnyít a helyzeten, hogy a 2015-ben vásárolt égők ma már nehezen beszerezhetők. A közvilágítással kapcsolatban az ADLO két megoldás között vacillál. Az egyik az lenne, hogy kicserélik az összes villanyoszlopot és a számukat is megnövelik, a másik elképzelés szerint pedig négy magasabb oszlopot szerelnének a szökőkutak környékére, amelyek tetejére reflektorszerű világítótestek kerülnének. Ebben a témában ősszel hoznak döntést az illetékesek, a kivitelezésre pedig a jövő tavaszig várni kell.

Forrás:

Kié a felelősség?

A 2016 tavaszán befejezett Szent László teret a kolozsvári Horea Gavriș építész tervei alapján újították fel, a munkálatokat még az év októberében adták át, tehát onnantól számítva tíz évig él a garancia. Mivel a térfelújítás még mindig garancia alatt van, az összes javítást az építtető kell elvégezze saját költségén – vélekedik Florin Birta polgármester, viszont a cég nem javítja ki azokat a hibákat, amelyek szerintük az önkormányzat mulasztása miatt történtek. Már az átadást követő évben a Drumuri Orăşeneşti cég azt állította, hogy a repedések az ünnepi díszkivilágítást, a színpadokat vagy a különböző rendezvények sátrait szállító, továbbá az árufeltöltést biztosító teherautók miatt keletkeztek, szerintük a gyalogosok számára fenntartott fehér területen nincs mit keresniük a teherautóknak. Végül Ilie Bolojan volt polgármester nyomására az építtető cég 2018 és 2019 között körülbelül 300 kőlapot kicserélt saját költségén, a teret pedig lezárták a forgalom előtt. „Nem minden kőlapot cseréltünk ki. Olasz partnereink, az Porfido ed Arte kőfaragói, akiknek fényképük és videójuk van a sétálóövezetbe behajtó autókról, elmondták, hogy csak azokra a területekre vállalnak garanciát, ahová nem hajtottak be járművek” – nyilatkozta a sajtónak Alin Biț, a Drumuri Orăşeneşti cég igazgatója. Hozzátette, hogy a kőfaragók eddig is és ezután is ott cserélik ki a kőlapokat, ahol ezt jogosnak vélik. A Duiliu Marcu-féle térkompozíció körül ősszel cserélnek ki több repedt kőlapot. A repedések keletkezésének pontos okát feltáró szakvéleményt még nem kért a város, ilyet csak akkor rendelnek meg, ha nézeteltérésük támad a kivitelezővel a repedt kőlapok cseréjét illetően, mondta el Florin Birta. Hogy mennyi fejfájást okoztak a trani mészkőlapok a városvezetésnek, az onnan is látszik, hogy ezt a burkolóanyagot azóta sem használták egyetlen, a városban zajló térrendezési beruházásnál sem.

Forrás: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában