Értékes leletek

2022.08.11. 16:19

Egy őskori sírban 169 aranygyűrűt találtak a régészek Bihar község határában

Egyetlen őskori sírban 169 aranygyűrűt, egy réz karperecet és mintegy 800 gyöngyházból készített gyöngyöt találtak a régészek Bihar község határában – jelentették be tegnap a nagyváradi Körösvidéki Múzeum székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Ciucur Losonczi Antonius

Gruia Fazecaș, a múzeum főrégésze és Călin Ghemiș projektkoordinátor számoltak be a Nagyváradot majdan az A3-as autópályával összekötő út nyomvonalán végzett régészeti feltárások eredményeiről, melyeket más intézményekkel együttműködve végeztek. A nyomvonal több mint 19 kilométer hosszán folytak régészeti feltárások, kilenc ásatási szelvényre osztották ezeket. A 2022. március 22-től június 25-ig tartó ásatások során számos olyan tárgyi leletre bukkantak, melyek keletkezési időpontja különböző korszakokba helyezve, az újkőkortól kezdve egészen az 1920-as évekig terjed. Vannak köztük cserépmaradványok, csontok és szerszámok is, magyarázták a szakemberek.

 

Gabriel Moisa igazgató szenzációnak nevezte, hogy a VIII. szelvényben Bihar község területén egy, a Tiszapolgár-kultúrához tartozó, kora rézkori sírt tártak fel, valószínűleg női csontmaradványokkal, mellette 169 kör alakú, többségükben a hajfonatot díszítő aranygyűrűvel, 800 darab gyöngyházból készült gyönggyel és egy többspirálos rézkarkötővel. Ezeket antropológiai és DNS-vizsgálatoknak vetik majd alá, jelentette be az igazgató.

„A fogazata és a mérete alapján valószínűsítjük, hogy nőről beszélhetünk. Az is ezt a feltevésünket erősíti, hogy a sírban nem találtunk fegyvereket. Hasonló sírokba általában harcosokat, vezéreket, de mindenképpen férfiakat temettek, csak nagyon ritkán nőket. Szeretnénk megtudni, hogy miféle kultúrához tartozott a személy, és azt is, hogy az Erdélyi-szigethegységből származó aranyból készültek-e a gyűrűk” – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Tevékenységi beszámoló

A sajtótájékoztató keretében Gabriel Moisa – akit tavaly óta tölti be az igazgatói tisztséget – összehasonlította 2019 és 2022 első hat hónapjának adatait, különféle múzeumi tevékenységek tükrében. Az elhangzottak szerint míg 2019. január és június közt kilenc kiállítást szerveztek, 18 kulturális eseményt és 13 didaktikai foglalkozást, addig 2022 hasonló időszakában 22 kiállítást, 41 kulturális eseményt és 34 didaktikai foglalkozást. Ugyanakkor a látogatók száma 27.515-ről 62.245-re nőtt. 2019-ban 19, idén 30 partnerszerződést kötöttek. Tovább vitték a már elkezdett három projektet, és a teljes bevétel a korábbi 5,4 millió lejhez képest 13,7 millió lejre bővült. A többi téren is előrelépéseket könyvelhettek el: több pénz folyt be például a jegyeladásokból és európai uniós forrásokból. Nőttek viszont a bérkiadások is, annak betudhatóan, hogy a várban működő városi múzeum beolvadt a Körösvidékibe. A tervekről szólva Gabriel Moisa elmondta, hogy ősszel szeretnék megnyitni az egyetemes művészetek részleget, illetve átadni a nagyközönségnek a történelmi részleg eddig még fel nem avatott kiállítótereit, valamint neves román gondolkodókat is meghívnak előadásokat tartani.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában