Beszámoló

2022.08.08. 11:00

A Találkozás hétvégéjét tartották Élesden

A helyi RMDSZ, a református egyházközség és a Castrum Egyesület közös szervezésében augusztus 5–7. között a Találkozás hétvégéjét tartották Élesden. Pénteken 18 órától Petőfi 200 címmel a nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének munkáiból nyílt kiállítás az RMDSZ székházában.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Kajántó Pál főszervező, élesdi RMDSZ-elnök köszöntötte, majd Gavrucza Tibor, a Tibor Ernő Galéria tiszteletbeli elnöke és Csathó Töhötöm művészeti vezető.

Gavrucza Tibor képzőművész, ny. esperes a Zsoltárok könyvéből és a Timóteus-levélből idézett igeszakaszokat, melyek meglátásban kapcsolódtak a kiállításhoz, hiszen Petőfi Sándor sem a félelem lelkét hordozta, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Ezután elszavalta a Föltámadott a tenger című verset, egyúttal arra hívva fel a jelenlevők figyelmét, hogy meg is festette ezt.

A tárlat anyagát Csathó Töhötöm mutatta be. Azt mondta: mivel jövőre ünnepeljük Petőfi születésének 200. évfordulóját, a galéria alkotóközössége úgy gondolta, hogy ezt a témát fel kell dolgoznia. Többen elővették feledésbe merült régebbi tanulmányaikat, elkezdték újraolvasni a verseket, az életével kapcsolatos információkat. Aztán szinte mindenki az alkotásával reflektált valamelyik költeményére, életeseményére, de olyan is akadt, aki csak a költő portréját festette meg. Ugyanúgy ihletforrás lett az Anyám tyúkja, mint a Föltámadott a tenger. Mindenki a saját művészeti irányzatát követte, születtek olajfestmények, akvarellek, grafikai nyomtatványok, domborművek. Az összekötő kapocs pedig a Petőfire emlékező szimbólumrendszer, ennek értelmezése TEG-es módra.

Az eseményen közreműködött a négy éve alakult, egyébként nyolctagú Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport, melyet ezúttal Thurzó Sándor József – brácsa, Füzesi Csaba – ének, Füzesi Edit – gitár, Fórián Andrea – vers képviselt. Felcsendült többek közt megzenésítve a Fa leszek, ha fának vagy virága, illetve a Távolból című költemény, valamint aláfestő zenével a Magyar vagyok.

Az ünnepség szeretetvendégséggel ért véget a Bocskai István Kulturális Központban, ahol Balla Sándor lelkész mondott asztali áldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában