Programsorozat

2022.08.16. 16:00

A fiatalokat is megszólította a Nyitott Könyvek Fesztiválja

A hétvégén zajlott az első Nyitott Könyvek Fesztiválja, mely során három helyszínen lehetett programokon részt venni: Nagyváradon két helyszínen és Mezőszakadáton egy lovardában. A fesztivál tulajdonképpen egy adománygyűjtés volt, a részletekről az egyesület egyik vezetője, Bota Krisztina számolt be.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

A Könyvmentők Egyesülete által szervezett háromnapos fesztiválon volt könyvvásár, kézművesvásár, irodalmi-kulturális programok, de családi programok is. A könyvvásár, kézművesvásár és egyéb kulturális programok Nagyváradon, az Ezredévi Emléktéren zajlottak, irodalmi programok a Posticum kulturális központban, családi programok pedig Mezőszakadáton. A programsorozat célja, amellett, hogy az olvasást megszerettessék és a kultúrát, irodalmat népszerűsítsék az volt, hogy egy új programot finanszírozzanak. A fesztiválon egyébként sok fiatal is részt vett, ami bizonyítja, hogy a fiatalabb generáció is nyitott az irodalmi, kulturális programokra. 

A Gutenberg-program középiskolás diákoknak szól (5—12. osztály) akik nehezebb anyagi körülményekkel rendelkeznek. A névadó Gutenberg, hiszen ő azon dolgozott, hogy minél több ember jusson könyvekhez, ezáltal tanulhassanak, mondta el Bota Krisztina. Az ösztöndíjprogram által eltörölhető lesz, vagy legalább enyhíthetőbbé válnak az anyagi különbségek által okozott törések. A kedvezőtlen környezetben élő és anyagi gondokkal küszködő családok gyermekei gyakran kiszorulnak az oktatásból, az egyesület célja esélyt adni, hogy ugyanolyanok lehessenek mint a társaik, azáltal, hogy biztosítanak nekik egyes, anyagilag finanszírozható dolgokat. Céljuk, hogy minél több diák vehessen részt a diák éveket meghatározó élményekben (kirándulás, bankett, ballagás), illetve, hogy ne szenvedjenek hiányt bizonyos eszközökből, amely által jobb eredményeket érhetnek el (legyen szó taneszközökről, laptopról, szemüvegről stb.). A Gutenberg-alap ezen kiadásokat szeretné átvállalni. A programba a diákokat is bevonjuk, akik olvasás által támogathatják az ösztöndíj alap keretét. 

Tombola

A hétvégi rendezvényen tehát a Gutenberg-program megvalósítására gyűjtöttek, a könyvvásár bevételét is erre különítik el, valamint külön is lehetett adományozni. Minden megvásárolt könyv mellé egyébként tombolát kaptak a vásárlók, vasárnap délután húzták ki a nyerteseket. A szervezők arra kérik a vásárlókat, hogy a következő tombolaszámokat kihúzók jelentkezzenek az egyesület Facebook-oldalán, vagy üzenetben (0721603851): 67, 458, 12, 27, 488, 201 és 507. A nyereményeket a Yatta.ro kézművesei ajánlották fel.

Az eseményt a Könyvmentők Egyesülete, a Patzan Comedy Club, a Nagyváradi Közösségi Alapítvány és a Yatta szervezte.

Forrás: Alexandru Nițescu


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában