Gyász

2022.07.24. 18:11

Végső nyugalomra helyezték Balázsi József érsemjéni polgármestert

Református szertartás szerint vasárnap délután utolsó földi útjára kísérték az érsemjéni temetőben a héten elhunyt Balázsi József polgármestert. A szertartáson jelen voltak a Bihar megyei RMDSZ-es elöljárók, illetve vezető tisztségeket betöltők.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A ravatalozónál kezdődött szertartáson Csáki Márta református lelkész hangsúlyozta: „két hónapon keresztül, amióta Balázsi József a hirtelen jött szerencsétlen balesete miatt betegeskedett, mindannyian az Úrnak az útmutatását vártuk, hátha lehetséges a teljes gyógyulása. És Isten meghallgatta ugyan az imáinkat, de az ő akarata szerint vitte véghez tervét” – mondta a lelkész, kifejtve: a család, a gyülekezeti tagok, a község lakói számára nehéz a búcsúzás, hiszen 30 év munkája – a futás azon a bizonyos, Pál apostol által leírt versenypályán – tényleg folyamatosan megvalósult. Isten ugyanis mindannyiunk elé egy küzdőteret állít, és a legfontosabb feladat az, amikor valaki futhat, küzdhet, amikor Isten azzal bíz meg valakit, hogy teljesíthet egy szép hivatást. És tulajdonképpen minden emberi életnek Isten által adott módon van egy ilyen versenyfutása. Ha magas tisztségben éled le az életedet, hatalmas kötelezettségekkel és felelősséggel a vállaidon, akkor is Istentől kaptad ajándékba, akárcsak az elhunyt polgármester. A küzdőtér ugyanakkor mindig konkrétan emberre van szabva, arra a jellemre, személyiségre, akit az Isten ismer, és tudja, hogy miként állja meg a helyét a pályán. Befuthatjuk ezt a pályát Isten nélkül, vagy küzdhetünk a küzdőtéren hitben járva, Jézus Krisztus gyermekeként. „Drága gyászoló testvérek! Előttetek most egy különleges küzdőtér áll, a gyásznak a nagyon nehéznek tűnő pályája. De van egy jó hírem számotokra: sohasem kell egyedül és reménytelen harcot vívjatok, mert mindig biztosak lehettek abban, hogy van támaszotok, és a célban olyan díjat vehettek át, ami soha el nem múlik, az örök élet jutalmát” – fogalmazott a lelkipásztor.

Cseke Attila miniszter, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta: mindig nehéz egy temetőben megállni egy koporsó mellett, elbúcsúzni valakitől. Ha pedig az, akitől búcsút veszünk, egy ismert, szeretett és tisztelt közéleti szereplő, polgármester, akkor talán még nehezebb. És még hatványozottabban nehéz, ha ez a vezető Balázsi József. Biztos pont volt családja és Érsemjén életében, az RMDSZ működésében és közösségünk mindennapjaiban. Egy határozott ember, aki szilárd meggyőződéssel irányította a községét 30 esztendőn át. Teljesítményére gondolva elég felidézni azt, hogyan nézett ki Érsemjén három évtizeddel ezelőtt. Szilárdan ment előre az úton, és visszahelyezte méltó helyére a községet, oda, ahová a magyar történelem predesztinálta. Kitartóan tudta képviselni a helyi közösség érdekeit, és amiben biztos volt, abból soha nem engedett. Többször is az év polgármesterének választották a kollégái, több kitüntetést kapott, mégsem élt vissza sohasem a tisztségével. Szerény ember maradt és mindenkiben a partnert látta, egyenrangú félnek tekintette. „Nagyon magasra állította a mércét, nekünk pedig kötelességünk, hogy megfeleljünk ennek a továbbiakban. Áldott legyen az emléke!” – fogalmazott Cseke Attila.

A búcsúztatáson a többi felekezet helyi szolgálattevői is szót kaptak – Nagy János Csaba római katolikus plébános, valamint a görögkatolikus parókus atya, az ortodox pópa és a baptista testvér –, majd végső nyugalomra helyezték Balázsi Józsefet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában