Közlemény

2022.07.06. 17:00

Többnyelvű halotti bizonyítvány átíratása

A többnyelvű halotti bizonyítvány átíratásának ügymenetéről tájékoztat közleményében a Bihar megyei Lakosság-nyilvántartó Hivatal. Az említett okirat átíratása a haláleset külföldi hatóságok általi bejegyzését követő hat hónapon belül lehetséges annál a polgármesteri hivatalnál, ahol a kérvényező lakcímmel rendelkezik, vagy ahova az elhunyt utolsó, hazai lakcíme szólt. A megyei lakosság-nyilvántartó által jóváhagyott átíratást az elhunyt családtagja, vagy a halálesetről tudomást szerzett személy kérvényezheti. A szükséges dokumentumok: a külföldi hatóságok által előállított halotti bizonyítvány eredetije és másolata; az idegen nyelvű okirat hitelesített fordítás eredetije és másolata (az 1976-os bécsi egyezmény alapján kiállított többnyelvű okiratok esetében nem szükséges a fordítás); az elhunyt személyi igazolványa és annak másolata; az okiratot kérvényező személyi igazolványa és annak másolata; az elhunyt anyakönyvi kivonatai és azok másolatai; a kérvényező nyilatkozata, miszerint nem létezik más átirat; a kérvényező nyilatkozata az elhunyt nemzetiségi hovatartozásáról. Az akta feldolgozásáért kért összeg 90 lej, vagy sürgősségi (24 órás) esetekben 190 lej, amely összeg a hivatal bankszámlaszámára utalandó: RO34TREZ07621G155000XXXX, adószám (cod fiscal) 17113470.
A külföldi hatóságok által kiállított okiratok, illetve a külföldi közjegyző által kiállított fordítások adott esetben felülhitelesítést igényelnek. Azon országok által kiállított anyakönyvi kivonatok esetében, amelyekkel Románia jogi segítségnyújtásra vonatkozó egyezményt kötött, nincs szükség hitelesítésre. Az Európai Unió tagországai által kiállított kivonatok esetében sincs szükség a hitelesítésre, illetve amennyiben többnyelvű, standard formanyomtatvánnyal együtt nyújtják be, az Európai Parlament illetve Tanács 1191/2016-os rendelete szerint nincs szükség más fordításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában