Jótékonyság

2022.07.07. 07:30

Segítségnyújtás összefogással ukrán menekültek számára Bihar megyében

Közösen támogatja és segíti már február óta a Bihar megyébe érkező, rászoruló ukrán menekülteket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, több helyi szervezettel együtt. A segítő akciókról Szántó Ildikó, a szolgálat nagyváradi szervezetének vezetője számolt be lapunknak.

Törő Enikő

A szolgálat nyilvántartása szerint vannak olyan családok, amelyek már negyedik hónapja Bihar megyében tartózkodnak, várják a háború végét, a jobb jövőt, és azt, hogy hazatérhessenek, vagy otthonra találjanak. Néhány esetben sikerült lakást béreljenek, jobb esetben ideiglenesen lakást kaptak jóindulatú felajánlóktól, de vannak, akik gyermekközpontokban, illetve egyházi ingatlanokban húzták meg magukat. Vannak olyan nők is, akik honvágyból, vagy az Ukrajnában maradt férjeik kérésére gyerekeikkel együtt visszautaztak elhagyott otthonaikba. Több olyan eset is volt, hogy pár napos nagyváradi tartózkodás után nyugati országokba utaztak a menekültek, és aztán két-három hét múlva visszatértek Nagyváradra – elmondásuk szerint inkább itt maradnak egy ideig, mert itt kedvesebbek az emberek. Két esetben már házasságról is lehet beszélni: egy 18 éves ukrán lányt egy gyermekotthonnál helyeztek el, ahol megismerkedett egy még iskolás, de nagykorú fiúval, egymásba szerettek, és még ebben a hónapban összeházasodnak. Bihar megyében vannak önálló életvitelre alkalmas, szociális rendszerhez tartozó házak, ahol együtt élhetnek ezután, ugyanis a rendszer ezt megengedi, amíg tanulmányaikat befejezik. Egy másik ukrán lány, aki már egyetemista, megismerkedett egy itteni, szintén egyetemista fiúval, az ő kapcsolatuk is komolyra fordult már, mesélte Szántó Ildikó. 

A Romániába érkező ukránok mindössze 10–20 százaléka maradt néhány napnál tovább az országban. A felmérések szerint a külföldi személyes kapcsolatok hálózata, a nyelv és a foglalkoztatási kilátások kulcsfontosságú szerepet játszanak abban a döntésben, hogy hová, milyen országba irányulnak a menekültek, magyarázta Szántó Ildikó. A hatóságok adatai szerint február 24. óta több mint egymillió ukrán állampolgár érkezett Romániába A központi média úgy tudja, hogy a Romániában maradt menekültek száma 80 ezerre tehető.

Segítőközpont

Bihar megyében március közepétől június 6-ig működött az ukrán menekülteket befogadó központ Nagyváradon, ahol más civil szervezetekkel együtt, napi beosztás szerint, a gyermekmentő szolgálat is több napon keresztül felügyeletet vállalt. Három hónap alatt 1992 ukrán menekült kereste fel a központot, akik közül 1186-nak lett közvetlenül segítség nyújtva több intézmény és civil szervezet által.

A szolgálat és az együttműködő szervezetek számos programot, foglalkozást, gondozást és tájékoztatást nyújtanak a segítséget kérőknek. Az Aradi úti központ bezárása óta a helyi civil szervezetek összefogása eredményeként a Körös (Crișul) nagyáruház első emeletén, a Közösségi Alapítvány székhelyén alakítottak ki egy segélyközpontot, ahol továbbra is élelmiszer-adományokat és tájékoztatást kaphatnak az ukrán menekültek.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat több civil szervezettel közösen továbbra is aktív szerepet vállal ebben a segítő munkában. Számos felkérés érkezik segítségnyújtás érdekében.

A portugál Nemzetközi Egészségügyi Segítségnyújtási Alapítvány (AMI) támogatásával a gyermekmentő szolgálat az utóbbi két hónap folyamán összesen 245 ukrán nemzetiségű felnőttnek és gyereknek nyújtott valamilyen segítséget: 56 esetben szociális kérelem érkezett, melyre megoldást találtak, hozzátartozók idős, beteg emberek, fogyatékkal élők ellátóközpontba való elhelyezést kérték; 93 kísérő nélküli kiskorú érkezett ukrán gyermekvédelmi központokból, akiket sikerült elhelyezni központokba és nevelőszülőkhöz; 35 ukrán szülő kérte sérült gyermekeik speciális óvodákba, iskolákba való beíratását, rehabilitációs terápiák folytatását; 34 esetben orvosi, egészségügyi kérelmet adtak le fogyatékkal élő emberek állapotának felmérése és támogatása miatt, ezekre is megoldást nyújtottak; 12 esetben munkahely-keresésben, 15 esetben továbbutazással kapcsolatban segítettek. A tanfelügyelőséggel felvett kapcsolatot követően 36 gyermek vett részt a második tanévben az iskolai tanórákon.

Programok

Az elmúlt négy hónapban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkénteseinek segítségével és más szervezetekkel partnerségben számos programot tartottak több ukrán gyermekcsoportnak, többgyermekes családnak: a Belényesen elszállásolt ukrán gyerekeknek két napos kirándulást szerveztek a hegyekbe, valamint állatkertben és városnézésen is voltak, teljes ellátást és szállást biztosítottak számukra; június 4-én egész napos programot tartottak 160 ukrán gyerek számára, volt kézművesfoglalkozás, festés, tánc, zenés program, finom ebéd, tortaevés; adományokat, segélyeket juttattak el ukrán csoportokhoz, albérletben lakó ukrán családoknak; sérült gyerekeket nevelő szülőknek segítettek albérletet keresni és élelmiszereket, tisztálkodási szereket, ruhát, cipőt vásárolni. Továbbá a nagyváradi Páli Szent Vince Társasággal, a Cătunul Verde Egyesülettel, a nagyváradi vincés nővérekkel és a szolgálattal közösen több segélyszállítmányt juttattak el Ukrajna háborús övezeteibe – a legutolsó szállítmány június 22-én ért célba az ukrajnai Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezethez, de segélyszállítmányt vittek el több ukrajnai tartományi kórházba is. A ferences nővérekkel élelmiszer-adományokat, Németországból érkező adományokat vittek el ukrán családokhoz, kisebb Bihar megyei közösségekbe. Több esetben sajátos kérésekkel fordultak hozzájuk, például családok igényelték, hogy segítsenek nekik a bevándorlási hivatalban, vagy bankszámlát nyitni, orvosi konzultációknál kommunikálni stb. 

Jelenleg folyamatban van nyári foglalkozások, kirándulások szervezése szociális gondozásban lévő ukrán gyerekek és menekültek számára, akik lehetőséget kapnak ukrán, román és angol nyelvtanulásra is. Folyamatban van nyári foglalkozások, kirándulások szervezése gyerekeknek a vakáció idejére román és angol nyelvtanulással. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az AMI partnersége által nyilvántartásban levő ukrán családokkal, csoportokkal folyamatos a kapcsolattartás, és bizalommal fordulnak a szervezetekhez, szolgálatokhoz, tudtuk meg Szántó Ildikótól.

Fotók: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában