Ünnepség

2022.07.01. 17:00

Napközis óvodát avattak Élesden

A magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának támogatásával felújították Élesden a régi iskola épületét, ahol ősztől napközis óvoda fog működni magyar gyermekek számára. Az avatóünnepséget csütörtök délben tartották.

Ciucur Losonczi Antonius

Az élesdi református templomban megtartott istentisztelettel kezdődött az ünnepség, ahol Csűry István püspök hirdette Isten igéjét a 38. zsoltár 22. és 23. versei alapján. Prédikációjában hangsúlyozta: hatalmas öröm, amikor egy közösség gazdagodik, és a gyermekek otthonául szolgáló intézmény átadása azt jelenti, hogy az építkezők a jövőre gondoltak, hiszen abban reménykednek, hogy számbelileg is gyarapodni fognak. Ahhoz pedig, hogy ez az avatóünnepség megvalósuljon, összefogásra volt szükség, a magyar kormány, a református anyaszentegyház, a pedagógus-szövetség, az RMDSZ és a helyi gyülekezet együttműködésére. Az elmúlt időszakban voltak ugyan aggodalmak, félelmek, bizonytalanságok, de az áldatlan helyzetben és a szorongásai közepette is az élesdi magyar közösségnek volt bátorsága Istenhez fordulni, és a kilátástalanságot eloszlatták az Úr biztatói szavai. Ő ugyanis akkor sem hagy el bennünket, amikor megingunk, ha azonban áldást várunk, akkor nekünk is áldozatot kell hoznunk. Feladatunk tehát, hogy gyermekeket neveljünk és taníttassunk, hiszen a világ amúgy is halad előre, de nem mindegy, hogy mi hol állunk benne. Ha viszont imigyen cselekszünk, akkor Isten eszközöket ad ehhez és gondoskodik rólunk, fogalmazott az egyházfő.

A prédikáció után Balla Sándor élesdi tiszteletes köszöntötte a jelenlevőket, a 118. zsoltár 24. versével: „Ez az a nap, amelyet az Úr rendelt; örvendezzünk és vígadjunk ezen!”.

Kajántó Pál alpolgármester, az egyházközség főgondnoka arról beszélt, hogy nem volt zökkenőmentes a felújításig vezető út. Felidézte, hogy Szabó Ödön parlamenti képviselővel felkeresték az igazgatót (akkor még közös volt a vezetősége az óvodának és az iskolának) azzal, hogy kínálkozik ez a lehetőség. Igyekeztek helyzetet teremteni a református egyház részéről is, de a szomszédos telek megvásárlása nem sikerült, így végül a régi iskola épületének renoválása mellett döntöttek.

Demeter Katalin kolozsvári konzul kiemelte, hogy Magyarország nemzeti kormánya 2016-ban indította el több ütemben a bölcsőde- és óvodafejlesztési programot, abból kiindulva, hogy az alaptörvényben is rögzítve van az, hogy felelősséget vállal a határon túli magyarokért is. Arra is kitért, hogy Brunszvik Teréz volt az óvodák ügyének úttörője a 19. században, a reformkori Magyarországon pedig ezek a nemzeti nevelés színterei voltak, s azok kell legyenek napjainkban is. A diplomata ugyanakkor méltányolta a jelenlevő pedagógusok lelkesedését és szakmai alázatát.

Lászlóffy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke kifejtette, hogy az RMPSZ a Nemzetpolitikai Államtitkárság partnereként 63 intézmény felújításában vagy építésében vállalt szerepet, s ezekből 51 teljesült eddig.

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese, utalva arra, hogy a június 29-i Péter és Pál napja az aratás kezdete, azt mondta: az avatóünnepség a vetés pillanata annak reményében, hogy majdan bőséggel tudják majd aratni ennek eredményeit. Kecse Gabriella tanfelügyelő arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekekből akkor lesznek kiegyensúlyozott és boldog felnőttek, ha az anyanyelvükön beszélve foglalkoznak velük, érzelmi biztonságot nyújtanak számukra, és a keresztény értékekre hagyatkozva képezik őket.

A magyarul folyékonyan beszélő Ioan Todoca polgármester magyarul intézte üdvözlő szavait az ünneplőkhöz. A gyerekek bizonyságtétele után a társaság átvonult a templomból a szemközti épülethez, melyet a szalag átvágása után be lehetett járni. Jelenleg 16 magyar óvodás van, de remélhetőleg nőni fog a számuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában