Illegális

2022.07.07. 07:22

Lebuktak az „olcsó rali” résztvevői

Az Erdélyi Szigethegység természetvédelmi övezeteiben ralizó külföldieket kaptak el kedden a természetvédelmi terület erdőőrei.

BN-összeállítás

Szlovákiában és Csehországban forgalomba írt gépjárművekkel rendelkező, külföldi állampolgárságú autósokat bírságoltak meg kedden összesen 25 ezer lejre a Nyugati Szigethegység Természetvédelmi Terület (APNA) erdőőrei. Mivel nagyon sok résztvevője volt a ralinak, az erdőőrök a rendőrség és a csendőrség segítségét kérték. A természetvédelmi területeket kezelő APNA a közösségi oldalán számolt be az esetről. Mint írják, az erdőőrök július 5-én, járőrözés közben vették észre a szlovák és cseh rendszámú autókat, amelyek mindegyikén különböző feliratok voltak. Ebből következtettek arra, hogy szervezett tevékenységről, azaz raliról vagy más versenyről lehet szó. Az autósok gyakran elhagyták az utat és letarolták a gyepet, megzavarták a vadakat, a turistákat és a helyieket, akik abban az övezetben legeltetik állataikat. Az APNA munkatársai szerint a Gumbalkan elnevezésű autós vetélkedő résztvevőit érték tetten, ezt a ralit egyébként az interneten is meghirdettek. A gyanú szerint egy csehországi cég szervezte meg a Bihar, Fehér és Kolozs megye védett területein az illegális ralizást. Az APNA folytatja a járőrözést, mert félő, hogy további illegális raliversenyek is lesznek majd a jövőben. Mint írják, a Gumbalkan résztvevői szét vannak szóródva az Erdélyi Szigethegységben, szerintük több száz illegális autóversenyző lehet a természetvédelmi területeken. Az erdőőrök ezért azt kérik a hatóságoktól, valamint az érintett övezetekben lévő telektulajdonosoktól, hogy értesítsék az APNA-t, amikor azt gyanítják, hogy illegális rali vagy gyanús autós felsereglés zajlik. A bejelentéseket a 0372-702-242 telefonszámon és az office@parcapuseni.ro e-mail címen lehet megtenni.

Olcsó rali

A Gumbalkan rali kifejezetten olcsó autóknak rendezett vetélkedő, melynek 2022-es idényét július 2–8. között szervezték meg Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia területén, olvasható a www.gumbalkan.cz honlapon. A szervezők honlapja szerint a ralin legfeljebb 1000 eurós értékű, nem négykerék meghajtású autók vehetnek részt. A résztvevők által utólagosan elvégzett módosításokat nem veszik figyelembe a gépkocsik értékének a megállapításakor. A honlapon az is szerepel, hogy az útvonalat nem a szervezők szabják meg, hanem minden autós maga dönti el, merre indul el. A szervezők csak a GPS-koordinátáit adják meg azoknak a helyeknek, amelyeket „érdemes megnézni”, majd hozzáteszik: „Teljesen rajtad múlik, hogyan jutsz el oda” – olvasható a honlapon. A természetvédelmi területeken azonban tilos a motoros járművekkel való közlekedés. A 2007/57. számú sürgősségi kormányrendelet 53. paragrafusa értelmében magánszemélyek 5–10, jogi személyek 30–60 ezer lej bírsággal sújthatók, ha motoros járművel behajtanak természetvédelmi területre. Motorral ellátott járművekkel csak olyan erdő- és földutakon lehet haladni, amelyekre a behajtást nem tiltják a közúti jelzések vagy nincsenek sorompóval lezárva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában