Beruházás

2022.07.01. 08:29

Felújítják a Királyfia bástyát

Benyújtotta a nagyváradi önkormányzat június 29- én a vár Királyfia bástyájának felújítási projektjét az Országos Helyreállítási Tervhez. A felújítás során előkerülnek a földből a kazamaták és a gyilokjáró is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A bástya felújítására vonatkozó határozat-tervezetet múlt heti ülésén fogadta el a helyi tanács. A beruházás becsült költségvetése 12,6 millió lej áfával együtt, a megvalósítási időszak pedig két év. A munkálatok során statikai megerősítést fognak végezni, restaurálják a bástya falát, valamint a kazamatákat is. A régészeti feltárás során ott talált romokat be fogják mutatni. Helyreállítják a gyilokjárót, a bástya területén lépcsőket és klinkertégla-burkolatos nyitott tereket alakítanak ki, a kazamatákban helyreállítják a boltíves részeket és a lőréseket, ugyanakkor közmű-munkálatok is lesznek. A határozathoz csatolt melléklet szerint a beruházás megvalósításával arra számít a városvezetés, hogy az első öt évben tíz százalékkal nőni fog a várba látogató turisták száma, a felújított épületrészekben új tevékenységek lesznek, ami által tíz új munkahely fog teremtődni. A tervek között szerepel az, hogy évente legalább tizenhárom eseményt fognak szervezni a várban, amelyek a Királyfia bástyában is zajlani fognak.

A váradi vár Királyfia bástyájáról szerencsére meglehetősen sokat lehet tudni. Ez a legrégebbi bástyája az olaszbástyás rendszernek, 1569 és 1571 között épült, és az elnevezése Szapolyai János középkori magyar király utódjára, János Zsigmondra utal. A bástya tervezője egészen biztosan Giulio Cesare Baldigara olasz hadmérnök volt, és valószínűleg ő tervezte az egész várat. A Csonka-bástyával együtt ez a legkisebb bástyája a várnak és a legrosszabb állapotban lévő az összes közül, mert a törökök kíméletlenül ostromolták 1598-ban és 1660-ban is. Amikor megépült, a Királyfia bástya egy kicsit alacsonyabb volt, mint most. Az egyik szakaszát teljesen újjáépítették valószínűleg az 1598-as sikertelen török ostrom után. A falnak a mostani felső, függőleges része fele ilyen magas volt, és ennek megfelelően volt kialakítva a gyilokjárója. Ennek a bástyának a két fülében is volt egy-egy kazamata, amelyekből a szomszédos bástyát lőtték ágyúval és könnyebb tüzérségi eszközökkel. A nyugati oldalon egy nagy ágyúkilövő nyílásnak a maradványa található, ahhoz hasonló, amilyen a Csonka-bástyánál is van, a másik oldalon pedig két kisebb, valószínűleg tarackkilövő nyílás van. Mindkét kazamata két részből áll, van egy boltozott előterük, illetve maga a kazamata udvar, ahonnan a lőállások és az ágyúállások voltak kialakítva, ezek közvetlen közelében helyezték el a lőportartó és golyótartó kamrákat.

Fotó:  Alexandru Nițescu

Alapos helyreállítás

A nagyszabású felújítási projekt részleteiről Emődi Tamás építész, a felújítás megvalósíthatósági tervének az elkészítője tájékoztatta szerkesztőségünket. Elárulta, hogy kedden mutatta be a tervet a bukaresti műemlékvédelmi bizottságban, ahol kifogások nélkül elfogadták az elképzelést. Mint mondta, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez először eltakarították a növényeket, majd geotechnikai fúrásokat végeztek, beszkennelték az épületet, elkészítették a tartószerkezeti szakvéleményt, ugyanakkor április óta zajlik a régészeti feltárás, ami valószínűleg a kiviteli terv elkészítésének időszakában is folytatódni fog. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a bástya eltér a másik négytől annyiban, hogy alsó fele teljesen kőburkolású, csakhogy a bástya keleti oldalán ennek a kőburkolatnak mintegy hetven százaléka hiányzik, ami a bástya közel ötszáz éves viszontagságainak a következménye. „A helyreállítás során megpróbáljuk a bástya homlokzatának alsó részét teljesen kiegészíteni műkövekből. A felső részénél is mindenképpen kiegészítenénk a nagyobb hiányokat, illetve statikailag megerősítenénk az objektumot, mert a bástya teljes éle leomlott, azt újra kell építeni, a függőleges részén pedig van néhány kő, amit már csak a Szentlélek tart, azokat alá kell dúcolni” – fogalmazott, majd hozzátette: „Csak olyan helyen egészítjük ki teljes mértékben a falakat, ahol statikai probléma van, nagyobb lélegzetű rekonstrukciót nem végzünk, többnyire a ránk maradt állapotot konzerváljuk”. 
Az eddigi ásatások során megtalálták a gyilokjárót, ami a mostani járószintnél két méterrel mélyebben van és meglehetősen jó állapotban maradt meg. A tervek szerint helyreállítják a gyilokjárót és kiássák a két kazamatát, illetve a bástyaudvart is megközelítőleg az eredeti járószintig, „ez azt jelenti, hogy látszani fog a gyilokjáró is és az azt megtámasztó falpillérek és árkádok is. Ennek a kiásása a következő hónapokban történik meg” – tudatta Emődi Tamás. A jó állapotban megmaradt gyilokjárót nem fogják kitenni az időjárás viszontagságainak, mert ha úgy mutatnák be, akkor a tégla valószínűleg néhány éven belül elporladna, hanem lefedik homok- vagy kavicsréteggel, és arra klinkertéglából készítenek egy új járófelületet, ahogy az a Bethlen- és a Csonka-bástyánál is van. „Az egész udvar és a kazamaták is le lesznek burkolva ugyanilyen járótéglával” – tette hozzá. 

A felújítás után lesz két külön bejárat a két kazamatához, és egy harmadik a két kazamata között fog levezetni a bástyaudvarra, aminek a szintje alacsonyabb lesz, mint a várudvar járószintje. „A falkoronát nem egészítjük ki, mint a Bethlen-bástyánál, hanem úgy hagyjuk, mint a Csonka-bástyánál: alacsony telepített növényzet fogja borítani, ami felszívja a nedvességet. A nyugati kazamata boltozata beomlott, de ezt hitelesen helyre lehet állítani, ezért azt a boltozatot ki fogjuk egészíteni, a két boltozat fölé pedig vasbeton födémszerkezetet teszünk, afölé pedig növényzet – zöld tető – kerül” –  magyarázta a részleteket Emődi Tamás. Mivel a felújítást szorgalmazó városvezetés célja az, hogy a bástyaudvaron különféle rendezvények legyenek, ezért valószínűleg kialakítanak ott egy színpadot, mely előtt széksorok lesznek, hogy ott szabadtéri koncertet, bemutatókat, konferenciákat lehessen tartani. Nem amfiteátrumszerű lesz a kialakítás, mint a nyári színházban, hanem egy szinten lesznek a széksorok, jelezte az építész. A feltárási munkálatok egyébként folyamatosan zajlanak, ezzel egy időben a város meghirdeti a közbeszerzést a műszaki tervek elkészítésére és magára a kivitelezésre.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában