Postaláda

2022.07.04. 15:00

A pedagóguslét mindennapjairól

Illusztráció

Gábor Éva

Kedves olvasó! Mondanivalóm főleg azokhoz szól, akik főleg ilyenkor, nyári időszakban igen hangzatosan emlegetik, hogy milyen jó a pedagógusok élete, egész nyáron szabadságon vannak, vakáció, móka, kacagás… Nos, szeretném elmondani, hogy egy pedagógus nagyjából három hét szabadságot kap a nyár folyamán s egyúttal tisztelettel megkérünk mindenkit, hogy ne sajnálják tőlünk ezt, hisz óriási szükségünk van a feltöltődésre…. Hogy miért, talán segít megérteni az alábbi néhány egyszerű gondolat…

A pedagógus nem heti 25 órát dolgozik, a pedagógus 25 órát tanít. Amikor nem tanít, a pedagógus készül. Tartott már ön, minimum ötperces, nyilvános beszédet? Meddig tartott megírnia? Gondoljon arra, hogy a tanár 50 perces tanítási beszédet mond. Ön szerint meddig készül föl erre? Ez a tanítás. Volt már játszótéren, ahol a szomszéd megkérte, hogy nézzen rá a gyerekére, amíg elmegy egy üveg vizet venni? Mi volna, ha 30 gyerek lenne önre bízva, rájuk kellene felügyelnie? Boldogulna-e? Ez az osztály vezetése, menedzselése.

Most képzelje el, hogy interjút kell készítenie egy közszereplővel. Milyen kérdéseket tenne föl neki? Például, keressen megfelelő találós kérdéseket az interjúalany számára. Ez a teszt megalkotása. Mennyi ideig tartana például, elolvasni a választ az interjú mind a 10 kérdésére? Az eredményt szorozza meg 25 személlyel, akikre a kérdőívet alkalmazta. Most értékelje külön-külön az egyes pontokat, adjon osztályzatot minden résztvevőnek. Ez egy teszt javítása,értékelése.

Előfordult már, hogy az utcán olyan kérdést kapott, amelyre nem tudta, hogyan válaszoljon? A tanár nem hagyja figyelmen kívül a tanulók kíváncsiságait, ezért folyamatosan tájékozódnia, dokumentálódnia kell, képeznie magát, követni a híreket, olvasni a frissítéseket. Ezt hívják továbbképzésnek. Felkészült-e már ön arra, hogy fontos vendéget fogadjon? Mennyi erőfeszítést fektetett bele, mennyi energiát áldozott rá, hogy minden a legjobban sikerüljön? Ez az ellenőrzés, inspekció.

Készített-e már bevásárlólistákat, nyaralási terveket, célokat, hogy egy nap alatt mit szeretne megvalósítani, teendők listáját, például az év elején? Ezek a megfigyelési lapok, óratervek, féléves vagy éves tervek, programtervek.

A tanár nem dolgozik heti 25 órát, a tanár heti 25 órát tanít. A fennmaradó időben a tanár készül. És még nem beszéltünk az iskolai tanórákon kívüli tevékenységekről, versenyekről, statisztikákról, projektekről, önkéntes tevékenységekről, és még hosszan sorolhatnánk.

Legyen a nyári szabadság mindnyájunknak igazi pihenés, hogy szeptemberben újult erével folytassuk!

Címkék#postaláda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában