Tanácsok

2022.07.13. 12:00

Hogyan védekezzünk az UV-sugárzás ellen?

Amennyiben túl sok időt töltünk a napon, ez a későbbiekben akár káros következményekkel járhat, főként az erőteljes UV-sugárzás miatt. Cikkünkben leírjuk, hogy milyen módszerekkel védekezhetünk az UV-sugárzás, valamint a napégés ellen.

Illusztráció

BN-összeállítás

Mint azt sokan hallottuk már, a legjobb az, hogyha nem déli tizenkét óra körül megyünk ki a strandra a gyerekekkel, ugyanakkor felnőttek számára sem ajánlatos szabad ég alatt tartózkodni a nap legmelegebb időszakában. A déli órákban gyakran extrém értékeket is elérhet az UV-sugárzás. „A napfény egy elektromágneses energia, melyet a nap és a többi csillag bocsát ki, ezért helyesebb a kozmikus sugárzás elnevezés. A napfénynek csak egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső, hullámtartománya az UV (ultraviola) sugárzás, mely a szemnek láthatatlan. A káros napsugárzás legismertebb hatása az emberi szervezetre a bőrégés, ami erős sugárzás esetén egy átlagos bőrtípussal rendelkező egyénnél akár 15 perc alatt is bekövetkezhet. Az érzékeny, világos bőrrel rendelkezők pedig ennél kevesebb idő alatt is leégnek” – írja a Webbeteg.

Ajánlott odafigyelnünk ruházatunkra, kiegészítőinkre is, amelyek némileg csökkenthetik a sugárzás káros hatásait. A szemünket napszemüveggel óvhatjuk meg az esetleges szemlencse, retina és szaruhártya károsodástól, míg bőrünket egy vékony ruházat és egy nyári kalap is kellőképp védheti.

Bőrtípusok

Azok a személyek, akik valamilyen bőrbetegséggel küzdenek, ne tartózkodjanak a napon, hiszen a fényhatás tovább károsíthatja a meglévő bőrbetegséget. Bizonyos esetekben a fény hatására bőrünkön allergia jelei is keletkezhetnek, ilyen lehet a csalánkiütés vagy az ekcémás tünet is. Ne feledjük, hogy rendkívül fontos a megfelelő napfényvédő, naptej kiválasztása, amennyiben kint szeretnénk tartózkódni, de ehhez fontos, hogy bőrtípusunkat ismerjük. Ha tehetjük, kérjünk orvosi segítséget bőrtípusunk meghatározásához. Manapság a fényvédőkön fel van tüntetve a faktorszám, amely jelzi a védőfaktort, a legmagasabb az 50-es faktorszám. Ezek széles választékát találhatjuk meg az üzletekben. Ha bőrünk típusa fehér, és könnyen szerezhetünk napégési sérülést, ajánlott minél magasabb faktorszámú fényvédőt választanunk.

Egészséges táplálkozás

A napfényvédő krémek, naptejek mellett az egészséges táplálkozással is megvédhetjük bőrünket, ugyanakkor a bőr idő előtti öregedését is megelezőhetjük. Fontos, hogy olyan ételeket vigyünk be a szervezetünkbe, amelyek béta karotint, A-, C-, vagy E-vitaminokat tartalmaznak. A nyers zöldségek és gyümölcsök jó hatással vannak szervezetünkre, ajánlott a gabonacsírák, búzacsírák, kukorica-, napraforgó- és tökmagolaj, sárgarépa, paradicsom, sütőtök és a sárga gyümölcsök fogyasztása.

Kezelés

Amennyiben napégés áldozatául estünk, ajánlott a hideg vizes borogatás. Sajnos, a hideg vizes kezelés nem gyógyítja meg a bőrünket, és nem is akadályozza meg a bőr károsodását, de csillapítja a fájdalmat és a duzzadást. A házi praktikák közé tartoznak még az aloe vera tartalmú készítmények használata is, vagy a mindenki által ismert tejföl, de akár gyulladáscsökkentő gyógyszereket is vásárolhatunk. Ha úgy tűnik, hogy az otthoni praktikák alkalmazásval nem jártunk sikerrel, ajánlott orvoshoz fordulni. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg testünk és bőrünk rendszeres hidratálásáról sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában