Tárgyalás

2022.07.29. 08:52

Erősítenék a román-jordán kapcsolatokat

Ayman Safadi jordániai külügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel folytatott a héten tárgyalásokat Bukarestben Biró Rozália, a Képviselőház külügyi szakbizottságának és a román-jordániai parlamenti baráti társaságnak az elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

A történtekről az RMDSZ nagyváradi székházában tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján számolt be Biró Rozália. Elmondta, hogy a találkozóra azért kerül sor, mivel Jordánia ugyan a legfontosabb közel-keleti kereskedelmi partnere Romániának, mégis az ebben rejlő lehetőségek nem tükröződnek vissza a kétoldalú kapcsolatok szintjén. Ayman Safadi jordániai külügyminiszter megbeszélést folytatott a román külügyi tárca vezetőjével, Bogdan Aurescuval, és egy egyezményt írtak alá a kultúra, az oktatás, a turizmus és a média területén való együttműködésről, valamint Marcel Ciolacu, a Képviselőház elnöke is fogadta a magas rangú vendéget. A bukaresti látogatás témái közé tartoztak még a külpolitikai prioritások és a mezőgazdaságot érintő aktuális problémák. Szóba került, hogy a szomszédunkban zajló háború kitörése után Románia repülőgéppel 350 jordániai állampolgárt menekített ki Ukrajnából és Moldovából. Felvetődött továbbá az is, hogy mindkét országnak érdeke a terrorizmus elleni küzdelem és Románia évente támogatja azt az alapot – legutóbb például 200 ezer euróval –, melyet az ENSZ a palesztin menekültek megsegítésére hozott létre.

Újraindítanák, illetve fellendítenék ismét az 1968-ban létrejött, de utoljára 1993-ban ülésezett román- jordániai gazdasági vegyes bizottság tevékenységét. Mint köztudott, a rendszerváltozás előtt számos jordániai fiatal tanul romániai, főleg orvosi és mérnöki egyetemeken. Közülük többen, hazatérve, az évek folyamán jelentős döntéshozatali pozíciókba kerültek, ezért Biró Rozália azt javasolta, hogy az év végén vagy 2023 elején szervezzenek a részvételükkel egy konferenciát Ammánban. Ugyanakkor azt is szorgalmazta, hogy a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakbizottságok hatékonyabban működjenek együtt.

Jelenleg amúgy körülbelül ötezerre tehető azon román állampolgárságú nők száma, akik Jordániában élnek, mert ott alapítottak családot. Romániában négyszáz jordániai egyetemi hallgató tanul, de szó volt róla, hogy ezek száma néhány éven belül kétezerre emelkedjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában