Artefect

2022.07.11. 11:16

Dekoratív művészetek biennáléja

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Tanács, partnerségben a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetemmel, a Nagyváradi Egyetem művészeti karával, a Romániai Képzőművészek Egyesületével és a Bihar Megyei Kulturális Központtal július 9. és augusztus 7. között Artefect címmel megszervezte a román dekoratív művészetek biennáléját.

A nyitóünnepséget péntek délután tartották a Körösvidéki Múzeum Rulikowszki (Armatei Române) utca 1/A. szám alatti székhelyén. Faliszőnyegeket, hímzéseket, vegyes technikával készül üveg-, fém-, kerámia- és porcelántárgyakat állítottak ki. Az érdeklődőket dr. Gabriel Moisa múzeumigazgató köszöntötte. Dr. Ramona Novicov műkritikus, egyetemi oktató ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagyvárad ideiglenesen a romániai dekoratív művészet fővárosává lett, s ez hosszú távon éreztetni fogja a hatását. Szerinte a megtekinthető műalkotások nem csupán dekoratívak, hanem „folyosók” a jelképeknek, a szakralitásnak a világába, és ez megelégedettséggel tölti el a befogadóknak a szívét, lelkét.

Cornel Abrudan, a múzeum művészeti osztályának vezetője úgy értékelte, hogy van egy metaforikus jellege is a tárlatnak, hiszen a művészek a költőkhöz hasonlóan az alkotási folyamat közben gondolatokat fogalmaztak meg magukban, hogy aztán a munkájuk eredményeképpen kérdéseket vessenek fel azok számára, akik komolyabban érdeklődnek a világ történései iránt. Adina Rențea kurátor hangsúlyozta, hogy a kezdetektől fogva hitt abban, hogy ez a kiállítás megvalósulhat, de ehhez arra is szükség volt, hogy sok, számára kedves ember együttműködjön.

Jakobovits Márta keramikus művész lapunknak azt nyilatkozta: különleges ez a biennále, mivel eddig általában Bukarestben vagy Kolozsváron szervezték meg. Megtisztelő, hogy most Nagyvárad is bekapcsolódott ebbe a sorozatba, s ez mozgósította az itteni képzőművészeket, fiatalokat és időseket egyaránt. Egy rendkívül igényes válogatás, sokan jelentkeztek rá, ezért valóban reprezentatív a hazai képzőművészet számára. Ő maga általában visszajár a Nemzetközi Kerámia Stúdióba Kecskemétre, ami „a keramikusok számára maga a paradicsom”. Minden lehetőség adott, mindennel lehet kísérletezni ott, biztosítva van a csend, a ráfigyelés. Idén, amikor ment, pont kitört az orosz-ukrán háború. Egy kicsit bizonytalan is volt, hogy elmenjen-e, de végül elutazott, úgy döntve, hogy nem fog a háborúval törődni. Tudat alatt azonban mégis foglalkozott vele, s így született meg a Harcosok című munkája, melyet most elhozott a biennáléra.

A kiállítás a bejelentkezett képzőművészek nagy száma miatt (155) miatt két helyszínen tekinthető majd meg, a múzeumon kívül a várban található Reperaj Galériában a vernisszázst követően keddtől-vasárnapig minden nap 10-18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában