Bemutató

2022.07.06. 16:00

A könyv, ami mindenkiben elindítja a mesét

„Ez velem is így történt!”, mondják az olvasók Fábián Tibor Ilyenek voltunk című könyvét lapozva, melyben a rendszerváltás előtti életünk tárul fel, egy kisfiú tekintetén keresztül. A szerző múlt héten Nagyváradon és Albison mutatta be legújabb köteteit.

BN-összeállítás

A Bihari Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége által szervezett szombati konferencián Tóth Zsigmond Béla, a szervezet alelnöke kérdezte a szerzőt a nagyvárad-újvárosi református templomban. Vasárnap délután az albisi református templom volt a helyszín, egy kisrégiós presbitertalálkozó keretében. Itt az íróval Szatmári Elemér, a helyi gyülekezet lelkipásztora beszélgetett. Az eseményt hosszas dedikálás zárta.

Rövid idő alatt három új Fábián-kötetet adott ki az erdélyi Tortoma Kiadó. A legfrissebbnek számító Ilyenek voltunk című könyvben rövid tárcanovellákban mesél a szerző a rendszerváltás előtti gyermekkorról, ahogy ő fogalmaz: a „lassú idő” korszakáról, amikor senki sem sietett és a maihoz képest sokkal nyugodtabb és ráérősebb volt az életünk. Persze a diktatúra fekete felhői minduntalan beárnyékolták a gyermekkori élményeket is, de a sok-sok játék, pajkosság a „falanszter falait is kiszínezte”

Az olvasó nem csak a szerző gyermekkorába ugrik vissza, de Fábián ezzel párhuzamosan mindenkiben elindítja a mesét. Az emlékezés gyönyörűségét, a rácsodálkozást a feledhetetlen gyermekkor különféle történeteire. Mi tagadás: könnyek és nevetések között lapozunk, míg hirtelen rádöbbenünk, hogy már véget is ért a második, bővített kiadás 37 történetből álló füzére. A szerző minden olvasóját arra biztatja, ő is legyen mesélő, a saját családjában. Adja tovább a feledhetetlen élményeket, amelyek arra várnak, hogy a családtagjaik megismerjék őket és emlékezetükben megőrizzék azokat. 

A könyv utolsó elbeszélése megérkezik a jelenbe, amelyben a szerző hiába keresi az egykori arcokat, barátokat és szomszédokat. Csak a múlt töredékeit találja, az elmúlás köszön vissza minden felől. Bár kisfiát kézen fogva elindul, hogy megmutassa a gyermekkori helyszíneket, de be kell látnia, hogy már semmi sem ugyanaz. „Gyermekkorom helyszíneit már nem tudom megmutatni. Csak mesélni tudok róluk. Ezek a történetek az utolsó vékony szálak, amik még összekötnek a múlttal, mielőtt mindannyian, régi titkok tudói, elenyészünk…” 

A Ceaușescu elvtárs, pajtás című szatirikus regény a történelmi valóság és a fikció keveredése. Az általunk jól ismert, megszenvedett világ, a diktatúra valósága köszön vissza. A szerző azonban paródiát ír, kineveti a diktátort, hiszen éppen a humor volt egyik fő erőforrásunk a szocializmus túléléséhez. A suttogva megosztott viccek, az összekacsintások, a sorok közötti mögöttes tartalom. Focimeccsek, medvevadászat, hivatali élet, városlátogatás és a bukás elevenedik meg előttünk, sok-sok anekdota feldolgozása által. Mi pedig nevetünk, potyognak a könnyeink, mert csak így érdemes emlékezni a diktatúra dermesztő világára. 

A nagyváradi szerző harmadik könyve más tájakra kalauzol. A Guyana szörnyei misztikus kalandregény, főszereplői misszionárius papok, akik ismeretlen népeket keresnek, de hamarosan egy megállás nélküli menekülés részesei leszünk. Izgalom, titokzatosság és az őserdő magával ragadó világa keríti hatalmába az olvasót, miközben együtt menekül a regény főszereplőivel az élőhalottak elől. Az író, bevallása szerint, mindvégig nagyon élvezte az alkotási folyamatot. Magával ragadta az írás, úgy érezte, mintha maga is egy izgalmas filmet nézett volna. Szinte külső szereplőként izgulta végig az események alakulását. 

Fábián Tibor könyveit az Illyés és a Libris Antica könyvesboltból lehet beszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában