Sounds of Oradea

2022.06.16. 13:00

Világhírességek lépnek fel a Nagyvárad Hangjai Fesztiválon

Saját unokája és saját zenéje idézi majd meg Charlie Chaplint, tüzes flamenco előadás, és a világhírű Charles Castronovo tenorénekes is látható, hallható lesz augusztus 13. és 15. között a nagyváradi Szent László téren a Sounds of Oradea – Nagyvárad Hangjai (SO) Fesztiválon.

Fotó: Pap István

Pap István

Az European Music Open helyett egy új nyári zenei fesztivált indít útjára a Visit Oradea Egyesület, ez lesz az augusztus 13. és 15. között megrendezésre kerülő Sounds of Oradea (SO) Fesztivál. A tavalyi nagyváradi José Carreras koncerten került szorosabb kapcsolatba az egyesület az akkori hangverseny karmesterével, David Giménez Carrerassal, aki elvállalta azt, hogy az idei SO Fesztivál művészeti igazgatója legyen. A rangos karmester meg is mozgatta kapcsolatait és egy nagyon változatos, és rendkívül igényesnek ígérkező programsorozatot hozott össze. A részletekről szerdán számoltak be az egyesület képviselői és a művészeti igazgató. Utóbbi elmondta, hogy a tavalyi José Carreras koncerten nagyon pozitív hozzáállást és fogékonyságot tapasztalt a váradiak részéről a komolyzene iránt, illetve nagyon jó benyomást szerzett a nagyváradi filharmonikusokról és a kórusról, ezért is vállalta el örömmel a felkérést. Kifejtette, hogy a fesztivál programjának összeállításában arra törekedett, hogy minél változatosabb legyen a zenei kínálat, illetve minél szélesebb körű közönséget tudjanak megszólítani, de ara is odafigyelt, hogy a minőség mindig a lehető legmagasabb legyen, és persze tekintettel kellett lennie arra is, hogy abban az időszakban kik azok a művészek, akiknek lesz idejük eljönni Nagyváradra.

Chaplin mosolya

Az eseménysorozat első koncertje augusztus 13-án lesz, és a Chaplin mosolya címet viseli majd. „Mindenki ismeri Chaplint, a színészt és a rendezőt, de azt már nagyon kevesen tudják róla, hogy kiváló zeneszerző is volt” – mondta Giménez Carreras. Ezt a zenei örökséget kiaknázva a nagyváradi multimédiás koncerten Chaplin szerzemények fognak felcsendülni, miközben a kivetítőkön Chaplin-filmekből fognak részleteket sugározni. A hangversenyen a nagyváradi filharmonikusok fognak muzsikálni David Giménez Carreras vezénylete alatt. Az est szólistája Philippe Quint hegedűművész lesz, aki korábban már készített lemezt Chaplin zeneműveiből. A művész Stradivari hegedűn fog játszani. Az est másik különlegessége, hogy a koncertet Kiera Chaplin, Charlie Chaplin unokája fogja felkonferálni.

Flamenco és musical

Egy nappal később, augusztus 14-én egy éles váltással a flamencoval találkozhat élőben a váradi nagyváradi nagyérdemű. A flamencoról szólva Giménez elmondta, hogy az alapvetően három pillérre támaszkodik: a gitár hangjára, a sajátos énekstílusra és a táncra. A nagyváradi koncerten mindhárom összetevő jelen lesz. Az Olga Llorente Társulat az Újjászületés (Revivir) című előadását hozza el hozzánk, melyet a szenvedélyes, érzelmi hullámzásokat kifejező flamenco tánc és a kirobbanó gitármuzsika fog jellemezni. David Giménez Carreras megjegyezte, hogy a flamenco az a művészi forma, amelyben a leginkább érvényesül a gitár hangzása, ennek a váradi publikum is fültanúja lehet majd. 

A harmadik esten, augusztus 15-én ismét a nagyváradi filharmonikusok lépnek színpadra a fesztivál művészeti igazgatójának irányítása alatt, méghozzá nem is akárkinek a társaságában: Charles Castronovo, generációjának kiemelkedő lírikus tenorja fog énekelni a Szent László téren. A művész a new yorki Metropolitan Operaban lévő fellépése után érkezik Nagyváradra. Partnere lesz ezen az esten Diana Țugui, nemzetközi színtéren is jegyzett szopránénekesnő, akivel klasszikus operaáriákat, operetteket és musical betétdalokat fognak énekelni. 

Alina Toie, a Visit Oradea főigazgatója elárulta, hogy úgy döntöttek az idén, nem folytatják az European Music Open fesztivált, hanem egy új koncepcióval akartak előállni, ez lett az SO Fesztivál, amellyel hagyományt akarnak teremteni. Hozzátette, hogy ennek az új koncepciónak a lényege a változatosság, mert nem szeretnék, hogy bárkiben is az az érzés ötlene fel, hogy a fesztiválon bármi is ismétlődik. Alexandru Chira, a Visit Oradea ügyvzető igazgatója elmondta, hogy a fesztivál költségvetése 670 ezer lej; a koncertekre belépőjegyet 50 és 80 lejes áron lehet majd vásárolni július 1-től kezdődően, de lesz bérlet is. A főtéren 2.600 széket fognak kihelyezni, a helyszín kialakítása megegyezik majd a José Carreras koncert helyszín-kialakításával.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában