Költségek

2022.06.24. 14:00

Végrehajtással fenyegetett váradi ingatlantulajdonosok

A nagyváradi városvezetés arra készül, hogy akár végrehajtó útján is visszaszerzi a tulajdonosoktól a belvárosi műemléképületek felújításának költségeit. Az erre vonatkozó határozati javaslatokat egyelőre visszavonták a helyi tanács csütörtöki napirendjéről.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

Néha megtörténik, hogy az, amiről nem szavaz a Nagyváradi Helyi Tanács, legalább annyira érdekes, mint az, amiről voksolnak. Ezúttal is ilyen, a napirendre felvett, később azonban visszavont határozattervezetekre hívjuk fel a figyelmet. Most kezdenek kiütközni a nagyváradi önkormányzat által évekkel ezelőtt beindított, a belvárosi ingatlanok homlokzatfelújítási programjának a hátulütői, abban az esetben, amikor az ingatlantulajdonosok nem egyeznek bele a felújításba, és az önkormányzat önhatalmúlag eldönti, hogy saját költségén végzi el a homlokzatfelújítást, ezt követően pedig ráterheli a költségeket a tulajdonosokra. A csütörtöki helyi tanácsülésre előterjesztettek több határozatot, mely több belvárosi ingatlan felújításának a költségeit hajtaná be a tulajdonosokon, sőt, az egyik határozatban már el is rendelték egy végrehajtó megbízását a pénz behajtására. A határozat-tervezeteket végül visszavonták a napirendről, de ez mégis konkrét jele annak, amit már előre lehetett sejteni: hogy lesznek tulajdonosok, akikre előbb-utóbb végrehajtót küld a város, mert nem tudják kifizetni a homlokzatfelújítás rájuk eső részét. Történik mindez annak ellenére, hogy Florin Birta polgármester korábban többször is kiemelte azt, hogy a belvárosi ingatlanfelújítási program miatt eddig még egyetlen ingatlantulajdonos ellen sem kellett végrehajtást elrendelni.

Pedig ennek veszélye nyilvánvaló volt eddig is, hiszen a felújítási költségek nagyon nagyok, ennek bizonyítéka a mostani konkrét eset is: a Fő utca 15. szám alatti ingatlant, a Moskovits-palota melletti épületet a Constructorul Sălard cég újította fel 1.595.602 lejből áfával együtt. A felújítási munkálatokat a város idén márciusban vette át. Mivel a 3. számú lakás tulajdonosának az épületben 13,21 százalékos tulajdonrésze van, és mivel előzőleg nem egyezett bele abba, hogy az ingatlant felújítsák, ezért a polgármesteri hivatal most 219.476 lejt követel tőle, és már meg is akart bízni egy végrehajtót az összeg behajtásával. Egy az ingatlanban szintén tulajdonrésszel rendelkező cégtől nem kevesebb mint 431.380 lejt tervez behajtani a város. A 2. számú ingatlanrész, egy gazdasági tevékenységre használt helyiség tulajdonosa 82.845 lejt kell fizessen, míg az 1. számú lakrész tulajdonosa 31.843 lejt. A felújított Stern-palotában a 11. számú lakrész tulajdonosára 143.840, míg a Zöldfa utca 8. szám alatti ingatlan egyik tulajdonosa 99 ezer lejt kell fizessen a városnak a felújításért cserébe. Ebben az ingatlanban és a Zöldfa utca 10. szám alatti ingatlanban tulajdonnal rendelkezők ennél kisebb összegeket kell majd fizessenek az önkormányzatnak. Noha az említett határozat-tervezeteket a polgármesteri hivatal most visszavonta, várhatóan hamarosan ismét napirendre tűzi. Emlékeztetünk arra, hogy korábban Emilian Pavel alprefektus még nagyváradi helyi tanácsosként felvetette, hogy a tömbházak hőszigetelés-korszerűsítésének mintájára próbálja meg az önkormányzat uniós forrásokból felújíttatni a belvárosi műemlék- és műemlék-jellegű épületeket, mert a most alkalmazott módszerrel az önkormányzat komoly szociális problémákat gerjeszt a városban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában