Beruházás

2022.06.14. 13:00

Napelem-parkos parkolóházat terveznek

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki azonnali ülésén elfogadta az új sportcsarnok melletti parkolóban létesítendő napelem-park műszaki gazdasági mutatóit.

Pap István

A projektet a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat nyújtja be az Országos Helyreállítási Tervhez, a beruházás célja megújuló energiaforrásból villamosenergiát termelni, ami hozzájárul majd az energiafüggetlenség eléréséhez és a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez. A napelem-parkot a Vágóhíd (Traian Blajovici) utcai új sportcsarnok körül kiépített parkolóban fogják kialakítani. A parkolóhelyek fölött napelemekkel fedett tetőzetet alakítanak ki, így két legyet is ütnek egycsapásra: egyrészt az autók fedett helyen lesznek, nem ártanak majd nekik az időjárási viszontagságok, napos időben pedig a napelemek termelik majd a villamos energiát, amellyel az új sportlétesítmény energiafogyasztásának egy részét lehet majd biztosítani.

Az elfogadott határozat értelmében épül majd egy fotovoltaikus erőmű, mely a sportcsarnok mellett kivitelezés alatt álló termálvizes hőtermelő állomást és az elektromos autótöltő állomásokat fogja ellátni elektromos energiával. Az elfogadott határozat értelmében a napelemek fix fémszerkezetre szerelt, beton alapokon nyugvó struktúrán fognak állni, az egész rendszer délkeleti, délnyugati irányba néző, 10°-os dőlésszöggel lesz sorokba rendezve és inverterekhez csatlakoztatva. A számítások szerint körülbelül 1.480 darab napelem-modult szerelnek majd fel. A termelt fotovoltaikus energia becsült éves átlaga 930,68 MWóra, a becsült villamosenergia-megtakarítás 25,22 százalék lesz, míg az üvegházhatású gázok kibocsátása évi 574,8 tonnával fog csökkenni a napalem-park üzembe állítása után. A beruházás teljes értéke 12.526.987 lej áfával együtt, a megvalósítási időszak 18 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában