Konferencia

2022.06.23. 08:33

Moldovába vezetett Biró Rozália első útja az EPPW elnökeként

Doina Gherman, a moldovai parlament külügyi bizottság elnökének a meghívására Kisinyovba (Chișinău) utazott az elmúlt napokban Biró Rozália, az Európai Néppárt nőszervezetének elnöke. A moldovai parlament a női képviselők együttműködési platformjának megalakulását kezdeményezte ugyanis, melynek alakuló ülésén ő is részt vett.

Ciucur Losonczi Antonius

Megalakult a Moldovai Köztársaság parlamentje női képviselőinek platformja, minek eredményeként a moldovai képviselő hölgyek most már legitim és intézményesített keretek között dolgozhatnak olyan megoldások érdekében, amelyek nagyobb védelmet és több lehetőséget kínálnak az ottani hölgyek ön- és érdekérvényesítésére, nyilatkozta szerkesztőségünknek Biró Rozália, az Európai Néppárt nőszervezetének vezetője (EPP Women). „Példaértékű, amit Maia Sandu elnöksége alatt, ily rövid idő alatt véghez vittek. Az EPPW és a román parlament külügyi bizottságának elnökeként büszke vagyok arra, hogy ennek részese lehettem. Kitűnő szervezés, érezhető politikai akarat, nagyszerű eredmények, és mint mondták: a folyamatok folytatódnak”, számolt be a Kisinyovban történtekről.

Megjegyezte: az RMDSZ nőszervezetének vezetőjeként utazott Moldova fővárosba, és ez volt az első külföldi útja, melyen az EPPW-t elnökként képviselte. A nyitóünnepség Maia Sandu köztársasági elnök kiemelte annak fontosságát, hogy a reformok útjára lépett Moldova, melyek abban is megnyilvánulnak, hogy egyre nagyobb szerepet szeretnének tulajdonítani a családnak, a gyerekek oktatásának, illetve szükségességét érzik annak, hogy valós egyenjogúság legyen a nők és a férfiak közt. Ezután meghallgatták Natalia Gavrilița miniszterelnököt, aki szerint végre nevén kell nevezni a dolgokat, és ennek mentén kell keresni a megoldásokat.

A román parlamentből Biró Rozálián kívül Alina Gorghiu, a szenátus alelnöke volt jelen a tanácskozáson. Felszólalásában Biró Rozália kifejtette: egységes politikai akarat létezik arra vonatkozóan, hogy Moldova az Európai Unió tagállamává váljon. Látják és elismerik azokat a reformlépéseket, melyeket az ország megtett azért, hogy ez megvalósuljon. Ugyanakkor afelől biztosította vendéglátóit, hogy Románia támogatja őket e tekintetben, és reményei szerint Moldova Ukrajnával és Grúziával együtt megkapja a tagjelöltségi státuszt a csatlakozási kérelme alapján.

A konferencián szóba kerültek azok az aktuális gondok is, melyek a moldovai társadalmat különösen sújtják. Ezek közül a legelszomorítóbb a családon belüli és nőkkel szembeni erőszak, melynek kapcsán Biró Rozália ismertette az RMDSZ nőszervezete által 2017-ben elkezdett és az utóbbi években sikeresen folytatott NEEEM!- kampány részleteit. Felhívta a figyelmet a jelenség megelőzését szolgáló tevékenység fontosságára, a mentalitás megváltoztatására, a megfelelő segítőhálózat kiépítésére. Beszélt arról is, hogy az EPPW partnernek tekinti Moldovát, mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az a tény, hogy a dublini tisztújító kongresszuson Doina Ghermant választották meg a szervezet egyik alelnökének.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában