Zsarnokra várva

2022.06.20. 15:00

Könyvbemutató Markó Bélával

Markó Béla költő, közíró 2017-2021 között megjelent publicisztikáiból, esszéiből kínál válogatást a Zsarnokra várva című, a Kalligram kiadó gondozásában megjelent kötet. A mű nagyváradi bemutatóját csütörtök este tartották a Léda-házban. A szerzővel a kiadó vezetője, Mészáros Sándor író és Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője beszélgettek.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Pótszékekre volt szükség, és még így is többen állva hallgatták a könyvbemutatón elhangzottakat. Az érdeklődőket Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője köszöntötte, majd Mészáros Sándor író, a Kalligram kiadó vezetője faggatta Markó Bélát, aki felidézte, hogy már a kezdetektől fogva (vagyis amikor bölcsészhallgató volt) úgy gondolta, hogy fontos kell legyen számára az, hogy ne csak verseket írjon, hanem reflektáljon is arra, ami az irodalmi életben történik. Ezért, ha nem is akkora lendülettel, mint költeményeket, de írt irodalomkritikákat és tankönyvet is. Az utóbbi időben pedig ez kiegészült a közélettel, illetve a politikával kapcsolatos gondolataival. Megjegyezte: érdekes, hogy a Zsarnokra várva vaskosabb kötet lett, mint az ezt megelőző publicisztika- és esszé gyűjteménye, úgy tűnik tehát, hogy „a helyzet fokozódik”. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a versei miért szkeptikusabbak, miközben a publicisztikái optimistább hangvételűek, kifejtette: talán nem szokott le azon politikusi szokásáról, hogy mindig keresni kell a kiutat, megoldásokat kell felmutatni.

A beszélgetés közben szóba került az is, hogy az írásokat egyfajta visszafogott indulat jellemzi, és még az irodalmi témájú esszék is utalnak a közéleti történésekre. A meghívott ezt azzal indokolta, hogy véleménye szerint sajnos felborulni látszik az az értékrend, amire évtizedekig a társadalmi berendezkedés épült. És ebben az értékrízisben, aki toleráns, azt tutyimutyiként bélyegzik meg, nem fogadnak el semmifajta másságot, igény mutatkozik autoriter vezetőkre, a kemény kézre. A rendszerváltozás után megjelentek az utcákon olyan öntapadó matricák, melyek Ceausescut ábrázolták, azzal a felirattal, hogy „Hívjatok, és öt perc múlva itt vagyok!”. Akkoriban ez jó poénnak tűnt, ma már nem annyira az, magyarázta Markó Béla.

A jó hangulatú rendezvény dedikálással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában