Pályázat

2022.06.09. 19:00

Kis barlangászokká váltak a szacsvays diákok

Harmadik alkalommal vesz részt a Szacsvay Imre Általános Iskola a Științescu-pályázatban, melynek kezdeményezője és támogatója a Nagyváradi Közösségi Alapítvány, a Europe Direct, a Román-Amerikai Alapítvány, a Romániai Közösségi Alapítványok Szövetsége, valamint egyéni adományozók és helyi finanszírozók.

Kincs Gréte

Ebben a tanévben 12 kisdiák vállalt mentorszerepet abban, hogy változatos tudományos tevékenységekben vegyen részt és bemutathassa ezek eredményeit iskolánk 10-14 éves korosztályú osztályközösségeinek Tăut Eliza és Kincs Gréte tanárok koordinálásával. A kis barlangászok című pályázat célja az iskolán kívül megvalósuló oktatáskutatási tevékenységek (múzeumok, kirándulások, szabadtéri laboratórium) népszerűsítése, a tanulók környezeti felelősségre nevelése, valamint tudományos ösztönzése. A barlangok a leglenyűgözőbb, de mégis alábecsült turisztikai látványosságok. Kialakulásuk folyamata, különös életterük és a bennük élő lények komplex tanulmányozása voltak a pályázat mozgatórugói. Mindezt olyan tevékenységek tették lehetővé, mint fizikai, kémiai és biológiai kísérletek a barlangok abiotikus (geológiai, ásványtani, éghajlati) és biotikus (paleontológiai) tulajdonságainak kiemelésére; múzeumlátogatás (Kolozsvári Állatkerti és Őslénytani Múzeum), kirándulások egyes barlangok növény- és állatvilágának megismerése céljából; tájékoztató tevékenységek: kiállítások (szórólapok, makettek, fényképek, kristály- és őskövület-termékek) az iskolai tanteremben, osztályközi vetélkedők Emil Racoviţă és Czárán Gyula nyomában címmel.

A projekt innovatív elemei közé sorolhatók a modellezés, az interdiszciplinaritás, a barlangkutatás, fókuszálás a fenntartható fejlődés fontosságának felismerésére, kísérletezés, kirándulások, az aktív részvétel jutalmazása, kommunikációs foglalkozások szervezése a résztvevők kutatási eredményeinek népszerűsítése céljából. A kristálynövesztő készlettel végzett kísérlet felkeltette a gyerekek kísérletezési kedvét, kreativitását, érdeklődését a geológia, illetve a kristályok növekedése iránt. A kövületek nyomában elnevezésű tevékenység, ötvözte a tudományt és a technológiát, játékon és kísérletezésen keresztül. A paleontológiai készletből származó véső és kalapács segítségével a diákoknak ki kellett ásniuk egy csontváz alkotócsontjait, őslénytanra jellemző anyagok (kagylók, levelek) felhasználásával kövületeket készítettek. A Nagy Magyar, a révi Zichy, a Mézgedi és a Farcu barlangokba szervezett tudományos kirándulások, lehetővé tették a trogloditák (pókok, csigák), barlangi medve, denevérpopulációk megfigyelését, azt, hogy miként alkalmazkodtak a sötét környezethez, a magas páratartalomhoz, a szinte állandó hőmérséklethez és a kevés táplálékhoz. A 100-tagú ásványi kőzet készlet lehetővé tette a diákok számára a kőzetek megfigyelésének és felismerésének összetett tevékenységét. A diákok megvizsgálták az ásványok mechanikai tulajdonságát (keménység), optikai tulajdonságait (szín, átlátszóság, fénytörés) és termikus tulajdonságát: lerakódási forma a természetben. A mikroszkóp lencséje alatt és a 3D szemüveg vizsgálatával, a diákok egy rejtélyes, színekben és csillogásban gazdag földalatti múlt és jelen világának lehettek a megismerői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában