Az Én Balatonom

2022.06.20. 11:30

Kiállításmegnyitóval kezdődött meg a 10. Szent László Napok

Bereki Anikó budapesti fotóművész, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetőjének alkotásaiból nyílt kiállítással kezdődött meg pénteken az idei, jubileumi Szent László Napok.

Fotó: János Piroska

János Piroska
Bár a fesztivál hivatalos nyitórendezvényére csak ma este kerül sor, a hétvégén több rendezvényre is várták a közönséget a 10. Szent László Napokon. A mínusz második napon, pénteken Bereki Anikó budapesti fotóművész kiállításával startolt el a kulturális fesztivál a várbeli Vilidár István Galériában. Az Én Balatonom a mi Balatonunk címet viselő kiállításon a megjelenteket Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke köszöntötte. Az ötven alkotást magába foglaló tárlaton a leginkább nyáron népszerű „magyar tengert” mind a négy évszakban megcsodálhatjuk. A kiállítás több európai városban is megtekinthető volt: Lendván (Szlovénia), Pozsonyban (Szlovákia), de Siófokon, Budapesten, Zamárdiban és Balatonszemesen is láthatta a fotóművészet iránt érdeklődő közönség. Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője elmondta: a kiállítást már két évvel ezelőtt tervben volt, a világjárvány azonban meghiúsította a megszervezését. Reményét fejezte ki, hogy a július 5-ig látogatható kiállítást minél többen felkeresik. Bereki Anikó fotóművész köszönetet mondott a meghívásért. Elmondása szerint megtisztelőnek tartja a fotóművész megnevezést, önmagát ugyanis „lelkes amatőrként” határozza meg, aki korábban televíziós szerkesztő-riporterként dolgozott, így az operatőrökkel sokat járt forgatásokra, ahol próbálta ellesni a szakma csínját-bínját. A Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvízű tava, legtöbben nyáron keresik fel, a Balaton azonban ezerarcú, amelynek télen is nagyon különleges hangulata van – mutatott rá a kiállító. Ennek kapcsán olvasta fel Jókai Mór Az arany ember című regényének egy részletét, melyben a téli Balaton képe tárul elénk.
A kiállításmegnyitó alkalmával közönség elé lépett Thurzó Sándor József brácsaművész, aki előadta a Hullámzó Balaton tetején című népdalt. Fórián Andrea Gárdonyi Géza Balaton és Illyés Gyula A tihanyi Templom-hegyen című verseit adta elő, befejezésképpen pedig Oszaczky Andrássy Katalin zongoraművész és Thurzó Sándor József brácsaművész Mendelssohn Dalnak lenge szárnyán című művét adták elő.
A kiállításmegnyitón tombolahúzás is volt, amelyen a kiállító fotóművész jóvoltából három, a Balaton különböző vidékeit képviselő ajándékcsomag talált gazdára, az ünnepélyes megnyitót követő összejövetelen pedig stílszerűen a tó nevét viselő nápolyi szeletet lehet megkóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában