Jelentés

2022.06.08. 14:30

ITM: hét halálos kimenetelű munkahelyi baleset egy évben

Hét halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt 2021-ben megyénkben, derült ki a Bihari Területi Munkaügyi Felügyelőség jelentéséből, melyet múlt héten ismertettek a prefektusi kollégiumi ülésen.

Pap István

Több mint 500 úgynevezett munkaügyi eseményt jelentettek be a tavaly a Bihari Területi Munkaügyi Felügyelőségnek (ITM), de ezeken kívül még közel 50 olyan is volt, amelyet nem jelentettek be – derül ki abból a jelentésből, amelyet Marius Rotar, az ITM Bihar megyei vezetője ismertetett a prefektusi kollégium kedden megtartott ülésén. A jelentés szerint ezek közül több mint 250 eseményt minősítettek munkahelyi balesetnek, amelyek közül 7 halálos kimenetelű volt, 158 pedig a munkavállalók munkaképességének átmeneti elvesztésével járt. Szerencsére a sérültek közül senki sem maradt rokkant. A halálos vagy sérüléssel járó balesetek mindegyikében büntetőeljárás indult. Az igazgató szerint a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén a munkaügyi felügyelők tavaly 161 létesítményben 1.536 ellenőrzést végeztek, amelyek eredményeként 2.218 szankciót róttak ki, ebből 53 bírság volt 214.500 lej összértékben, illetve kiadtak 2.165 figyelmeztetést. Az egyéb munkával kapcsolatos események közül 209 egyéni munkahelyi baleset, egy kollektív baleset és 40 nem munkával kapcsolatos baleset volt. Másrészt, közel 50 munkaesemény be nem jelentése miatt az ITM Bihar tavaly 8 bírságot és 40 figyelmeztetést adott ki. A leggyakoribb sérültek a 40-49 évesek köréből kerültek ki: 36 sérült tartozott ebbe a korcsoportba, azaz az összes sérült 28,12 százaléka. A 30-39 évesek korosztályában 30 ember sérült meg, ez az összes sérült 23,4 százaléka volt. Fekete munka A prefektusi kollégiumon ismertetett jelentésében az ITM igazgatója helyzetjelentést adott a munkaviszonyokról is. Az ellenőrök a tavaly 2.061 ilyen irányú ellenőrzést, amelyek eredményeként 181 bírságot róttak 4,475 millió lej összértékben a feketén végzett munkavégzés miatt, míg egyéb szabálytalanságokért 2.633 figyelmeztetést róttak ki. Rotar bejelentette, hogy az ellenőrzések során 380 feketén dolgozó személyt lepleztek le, akiket 168 gazdasági szereplő foglalkoztatott. Mint mondta, a legtöbb fekete munkást az építőiparban, a ruhagyártásban, a vendéglátásban, illetve pékségekben, takarító cégeknél és a közúti szállításban foglalkoztatták.

Az ITM adatai szerint 2021-ben 24.023 munkaadó volt Bihar megyében, ezek 167.163 alkalmazottnak adtak munkát. Bihar megyében egyébként az elmúlt év végén 193.114 érvényes egyéni munkaszerződés volt, vagyis a több mint 167 ezer Bihar megyei munkavállaló közel tizenöt százalékának több munkahelye is volt. Az ITM Bihar megyei igazgatójának a jelentéséből kiderült az is, hogy 2021-ben az intézményhez 777 beadványt nyújtottak be az intézményhez, amelyek többsége, azaz 692 darab a munkaviszonyra vonatkozott. A leggyakoribb panaszok a bérek és szabadságjogosultságok kifizetésének és a védőfelszerelések biztosításának elmulasztására vonatkoztak, de érkeztek panaszok amiatt is, hogy elmaradtak a megfelelő képzések, a munkáltató nem tett intézkedéseket a mobil állványok véletlen megcsúszása ellen. Beadványok érkeztek továbbá a kollektív munkaszerződések megkötésének és a szabadságpénz biztosításának elmulasztása, az egyéni munkaszerződések záradékát módosító dokumentumok elkészítésének elmulasztása, valamint a heti pihenőidőre, túlórára és munkaszüneti napon történő munkavégzésre vonatkozó jogszabályok be nem tartása miatt is.

Munkahely halmozás

Botházy Nándor alprefektus azt a kérdést tette fel Marius Rotarnak, hogyan tudja a munkaügyi felügyelőség betartatni a munkaidőre vonatkozó előírásokat azoknak a munkavállalóknak az esetében, akiknek egynél több munkahelyük van. Marius Rotar erre azt a választ adta, hogy a törvény nem nyújt lehetőséget az ITM-nek arra, hogy ebben a vonatkozásban fellépjen, ami azt is jelenti egyben, hogy mivel a nap huszonnégy órából áll, egy személy hivatalosan egyszerre négy munkahelyen is köthet teljes munkaidős egyéni munkaszerződést. Az ITM csak azt ellenőrizheti, hogy egy adott munkahelyen betartják-e a munkaidőre, a túlórára, a pihenőidőre vonatkozó munkaügyi előírásokat, de arra már nincs lehetőségük, hogy összevessék a különböző munkahelyek adatait. Marius Rotar elmondta, hogy megyénkben elterjedt eset az, hogy egyes közintézmények munkatársai az egyetemi oktatásban is tevékenykednek, illetve egy magáncég alkalmazásában is vannak, és mindegyik munkahelyre teljes munkaidős szerződéssel vannak felvéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában