Interjú

2022.06.20. 07:00

Homokba vésett királyportré Szent Lászlóról

Szent Lászlóról készít homokszobrot a 10. Szent László Napok keretében Monostori Ferenc magyarországi szobrászművész, aki még soha nem készített ilyen alkotást Romániában. A váradi várban június 25-én, szombaton 13 órakor leleplezendő alkotás készítőjével beszélgettünk ennek az érdekes premiernek a kapcsán.

Pap István

– Hogyan került kapcsolatba a homokszobrászattal?

– Én kőszobrászatot tanultam, és az életem úgy hozta, hogy elmentem Portugáliába, ahol szintén követ faragtam egy barátommal, a szobrokból kiállítást is szerveztek. Az ottani homokszobrász fesztiválnak a vezetője meglátogatta a kiállításunkat és meghívott több művészt, köztük engem is, hogy segítsünk abban, hogy egy hatalmas homokszobor fesztivált tudjon rendezni. Én akkor 23-24 éves voltam, és jó ötletnek tűnt, hogy megnézzem, mi is az a homokszobrászat. Így csöppentem bele ebbe a közegbe. Azon a fesztiválon találkoztam angol, amerikai, cseh kollégákkal, akik utána elhívtak Belgiumba, Németországba, Hollandiába, és innentől kezdve beindult a homokszobrász karrierem.

– Hogyan készül egy homokszobor, és mennyi ideig áll?

– A homokszobrászok bányahomokot használnak, ami agyagos homok, ez vízzel összedöngölve a zsaluban majdnem olyan keménnyé válik, mint a homokkő. A homokszobor decemberig, a fagyokig áll, persze ha nem rongálják meg. Miután a szobor szétmállik, a homokot elszállítják és új szobor készíthető belőle. Ez nem olyan homok, mint amilyenből a tengerparton szoktak kedvtelésből homokvárakat készíteni, mert a tengerparti homokból az agyagot kimossa a víz, nem lehet úgy összetömöríteni, mint a bányahomokot.

– Kik a példaképei?

A lengyel homokfaragót, Grzegorz Gwiazdat emelem ki, ő kortárs realista stílusban alkot főként bronzszobrokat, de én sem csak homokszobrokat készítek.
– Mi inspirálja, mi alapján választja meg a témáit?
Ezt általában megbeszélem a megrendelőkkel, de engem legfőképpen az emberi portré és az emberi test érdekel.
Kérem, emeljen ki néhány munkát, amelyeket eddig pályafutása csúcsának tart.
A József Attila-, a Jézus- és a Konfuciusz-szobrokat tartom a legfontosabbaknak, amelyek Tinnyében álltak, ahol lakom. Ezek a művek már nem léteznek, mert a homokszobrok általában egy évig bírják.

– Több világrekordban is részt vett, kérem, mondjon erről is néhány szót.
A világ legnagyobb homokvárát építettük meg Duisburgban 2017-ben, ez hatvan centivel volt nagyobb mint a korábbi legnagyobb homokvár. Aztán a világ leghosszabb homokszobrának az elkészítésében is részt vettem, az huszonhét kilométer hosszú volt. De nem szeretem ezeket a rekordokat, mert nem a művészetről szólnak, hanem arról, hogy minél nagyobbat halmozzunk fel. Hozzám a kisebb szobrok állnak közel, amelyekben sokkal nagyobb művészi töltet van.
– Ön egyedül vagy csapattal dolgozik?
Általában egyedül dolgozom, de ha rekordkísérletre kérnek fel, akkor értelemszerűen csapatban dolgozunk, mert huszonhét kilométernyi szobrot egy ember nem tudna kifaragni. Ez utóbbi esetben egyébként sem az a lényeg, hogy hány ember készíti el, hanem az, hogy meglegyen a rekord. Az önálló munkáimat egyénileg készítettem, mert egyedül szeretek dolgozni. Ilyenkor felveszek egy fülhallgatót, zenét hallgatok, és teljesen átszellemülök, mert az a nehéz a homokszobrászatban, hogy publikusan történik, mindenki nézheti, mindenki odajöhet, és van, amikor olyan állapotban vagyok, hogy lehet kérdezni, de van, amikor nagyon belemélyedek a munkába, akkor jobb ha nem kérdeznek. Ez olyan, mint hogyha a szobrásznak a stúdiójába bemennének az emberek és kérdezgetnék, miközben ő egyedül, átszellemülten szeretne alkotni. Ilyenkor nem hibázhat az ember, nagyon oda kell figyelni, koncentrálni kell, hogy az arányok megfelelőek legyenek.

– Pedig egy laikus azt gondolná, hogy mivel nem kőről, hanem homokról van szó, lehet korrigálni, ha az alkotó elhibázza…
Ez nem így van. Egy egész homoktömböt faragunk ki, ezért is hívják homokfaragásnak, csakúgy, mint ahogy a kőszobrászatot is kőfaragásnak hívják. Szóval ha faragás közben például kisebbre veszem a homokszobor orrát, akkor az úgy marad, egy picit ugyan lehet korrigálni, de nem sokat.
– Hogyan találkozott a Szent László napok szervezőivel?
– Úgy tudom, hogy látták a tavaly a Szent István szobromat Csepelen, a szülővárosomban, és onnan kapták meg az információkat rólam. Ezt követően megkerestek és felkértek arra, hogy készítsek Nagyváradon egy Szent László szobrot.

– Minek alapján fogja elkészíteni a szobrot és a munkafolyamatot is ismertesse.
Egy komoly portrét szándékozok megalkotni. Úgy tudom, hogy Szent László keménykezű, szigorú király volt, ezért szigorú tekintetű arckifejezést akarok majd megjeleníteni a szobron. Szent Lászlóról nem maradtak fenn hiteles ábrázolások, ezért megnézem a róla készült szobrokat és a hermát is figyelembe veszem, de nem ezeket akarom majd utánozni, hanem mindezek alapján fogok kifaragni egy realisztikus szobrot, ami húsz köbméter összedöngölt homokból fog készülni. A homokot zsaluanyagban, kalodában döngöljük össze, azután lefaragom a felesleget és így lesz meg a szobor. A kompozíció körülbelül két és fél méter magas lesz, amiből a fej legalább másfél métert tesz majd ki. A munka öt napot vesz majd igénybe. A helyszínen az emberek nézhetik majd, hogyan készül a szobor, de segíteni nem segíthet senki, mert én ilyenkor benne vagyok a munkában, és nem szeretek csapatban dolgozni, nem úgy mint a banális rekorddöntések esetében. Egyébként ez lesz az első romániai vagy itteni felkérésre készült homokszobrom, tehát ez egy premier lesz. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy felkértek erre a munkára, örülök annak, hogy Nagyváradon készülhet el egy ilyen szobor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában