Zenei Esték

2022.06.25. 10:08

Hegedű-brácsa duók szóltak a Kaganvoskiy-koncertsorozatban

Fotó: Tóth Gábor

Tóth Gábor

Folytatódott a Kaganovskiy Zenei Esték a Püspöki Palotában elnevezésű sorozat, június 22-én, szerdán 19 órai kezdettel, ezúttal a Kaganovskiy-művészházaspár Artur (hegedű) és Eszter (brácsa) duója lépett fel. A szervező Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által biztosított helyszín ezúttal is a barokk palota nagyszerű akusztikájú első emeleti ún. festett kiállítóterme volt. A sorozatot nyitó áprilisi nagyszabású kamarazenekari hangverseny, illetve a már mérsékeltebb léptékű májusi vonósötös-koncert után a júniusi lett az eddigi legbensőségesebb visszhangú Kaganovskiy zenei est, hiszen ennél közvetlenebb, azaz kéttagúnál kevesebb felállásba már nem lehet sűríteni a kamarazenei mondanivalót. Ezzel együtt a két előadó felvállalta, hogy egy minimális kamaraformáció, azaz duó esetében a művészi feladatok súlya és mértéke egyénileg maximalizálódik, s így minden apró érzelmi, fizikai kilengés technikai kihatása is közvetlenebbül hallhatóvá válhat. A páros hangzásnak erénye viszont, hogy sokkalta direktebb zenei érthetőséget biztosít, és hatása lelkileg közvetlenebbül megérintő. Artur és Eszter egyébként 14 éve muzsikálnak együtt duóban.

Ahogyan azt az előadók felkonferálták, valóban „zenei időutazás”-ban lehetett részünk, két évszázad hegedű-brácsa kamarakettős irodalmának különféle stíluskorszakokon (barokk, rokokó, klasszika, romantika, századforduló) átívelő különlegességeiből hallhattunk válogatást, közvetve a 260 évvel ezelőtt rövid ideig itt Nagyváradon is alkotott Michael Haydn emlékéhez is kapcsolódva. Premier volt az igényesen szerkesztett két nyelven is kiadott leporelló, mely a szerzőkről, művekről, előadókról részletes, értékes információkat tartalmazott, továbbá a művek tételeit is külön felsorolta, bár a közönség most is oly lelkes volt, hogy tételközi tapsok így is akadtak. Az est különlegessége volt, hogy a 2014 óta hangszerkészítéssel is foglalkozó Artur Kaganovskiy saját építésű hegedűjén és brácsáján szólaltatták meg a zenét. A hegedűt, egy 1742-es Guarneri másolatát Artur egyik mesterének, Pinchas Zukerman hegedűművész hangszerének replikájaként készítette el, két hónappal ezelőtt fejezte be, és e koncerten avatta fel. A brácsa tavaly elkészült hangszer, egy 1560 körüli Amati ihlette másolat. Sorrendben megszólalt: az osztrák komponistából lett francia zongoragyártó üzletember Ignaz Pleyel op. 69, no. 1-es C-dúr hegedű-brácsa duója (1795), a norvég Johan Halvorsen Sarabande variációkkal egy Händel témára (1894) – a HWV 437 ún. La Follia típusú tételére, az utókor számára már inkább csak Paganini tanáraként ismert, korának virtuóz hegedű- és brácsatechnikai újítója, Alessandro Rolla Esz-dúr Duo concertantéja (op. 5, no. 1, BI 61, 1807/10k.), Mozart G-dúr duója (K. 423, 1783) – a darab eredetileg Michael Haydn neve alatt futott egy ideig, mivel Mozart, M. Haydn egykori zenekari pulttársa kisegítette a hirtelen megbetegedett kollégát, és két duóval kiegészítette a salzburgi érsek által már megrendelt csonka hatos sorozatot. Végül a finn Jean Sibelius C-dúr hegedű-brácsa duóját hallhattuk (1891–92), amit 90 esztendővel keletkezését követően fedeztek fel a szerző kéziratainak katalogizálásakor. A hangos vastapsot ráadás is követte a már elhangzott Halvorsen Sarabande-feldolgozásának testvérdarabja, egy Händel Passacaglia (HWV 432) norvégül továbbgondolva. Böcskei László megyés püspök zárszójából megtudtuk még, hogy a Kaganovskiy zenei sorozat most nyári szünidőre megy, és várhatóan ősszel folytatódik.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában