Postaláda

2022.06.01. 11:55

Határtalanul Ady nyomában

A nagyváradi Ady Endre Líceum XI. A és X. A osztályos diákjai közös kirándulásra indultak május 19. reggelén. A Határtalanul projekt keretein belül 5 napot tölthettünk el a Nagy Sándor József Gimnáziumban Budakeszin. A testvériskola diákjai és tanárai nagyon kedvesen fogadtak minket, szoros kapcsolatok alakultak ki. Első nap, csütörtökön, ismerkedős játékokat játszottunk, ami nagyban hozzájárult a jó hangulathoz. Ezután bemutatták nekünk az iskolát és a helyi látványosságokat.

Pénteken a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe mentünk, ahol két csoportra osztottak minket. Volt, aki az irodalmi tematikájú körbevezetést, míg mások a történelmit választották. Sok híres ember sírját láthattuk, többek között Batthyány Lajosét és családjáét, Ady Endréét és Jókai Mórét. A vezetés során megismerhettük jeles irodalmi és történelmi személyek életét és munkásságát. Délután a belváros rejtelmeivel ismerkedtünk meg az Ady nyomában-kincskeresés! kalandjáték során. Kreatív feladatokat oldva járhattuk Budapest utcáit az újdonsült barátainkkal, felfedezve történelmi események helyszíneit. A nap zárásaként megnéztük a Szilágyi Dezső téri református templomot, ahol Ady megesküdött Csinszkával.

Szombaton sem volt hiány programokból: az Országos Széchenyi Könyvtár várt minket. Láthattuk Gróf Széchnyi Ferenc könyvgyűjteményét, és még sok-sok könyvet: nagyoktól, egészen picikig (tűvel lapozva, nagyítóval olvashatót). Egy tartalmas előadás során megismerkedtünk a Himnusz, Szózat és a Nemzeti dal történetével és sajátosságaival. Kilépve a könyvtárból rengeteg látnivaló fogadott bennünket a Várban, nagy élmény volt a hagyományőrző katonai ezred felvonulása.

A vasárnap részben szomorú volt, mert tudtuk, hogy hétfő reggel indulunk haza. De mindent megtettünk, hogy az utolsó közös napunkat kihasználjuk: bográcsoztunk, sporttevékenységeket folytattunk, társasjátékoztunk, és közös projektként Ady-műsort készítettünk.

Este fájdalmas volt a búcsúzás, mert nagyon a szívünkhöz nőttek az emberek, a hely: megszerettük az ottani hangulatot. De nem búslakodunk sokáig, mert június első napjait együtt tölthetjük Nagyváradon, amikor ők jönnek hozzánk, és visszaadhatunk valamennyit azokból az élményekből, amiket tőlük kaptunk.

Szabó Szintia és Máté Júlia, XI. A

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában