Beruházás

2022.06.11. 10:45

Gyógyfürdőt avatott a KREK Hegyközszentmiklóson

A közigazgatásilag Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklóson péntek délután felavatták a KRE SPA elnevezésű gyógyfürdőt és strandot. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület által eszközölt befektetést támogatta a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium, valamint Magyarország kormánya is. A közönség néhány héten belül veheti majd birtokába a létesítményt.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Ragyogó napsütésben, igazi strandidőben avatták fel hivatalosan június 10-én a hegyközszentmiklósi KRE SPA elnevezésű gyógyfürdőt. Az egybegyűlteket Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közigazgatási előadótanácsosa üdvözölte.

A Partiumból elszármazott Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár (Külgazdasági- és Külügyminisztérium) hangsúlyozta, hogy Magyarország nemzeti kormányának egyik prioritása a külhoni magyarok támogatása úgy, hogy nem Budapestről mondják meg azt, hogy mi a jó vagy mi kell nekünk, hanem tekintettel vannak az igényeinkre annak érdekében, hogy a szülőföldjükön tudjunk boldogulni. Bátorítanak, és arra ösztönöznek minket, hogy határozzuk meg a céljaikat, a fejlesztési elképzeléseinket. Így történt ezen projekt esetében is: a püspökség részéről érkezett hozzájuk egy megkeresés, ezt áttanulmányozták és támogatandónak ítélték. Arra is gondoltak, hogy új munkahelyek jöhetnek létre, fellendülhet a turizmus is, s végül 206 millió forinttal járult hozzá a magyar kormány a beruházás megvalósulásához.

Arról is beszélt a diplomata: különösen dicséretes az, hogy egy olyan időszakban, amikor egy koronavírus-járványon vagyunk remélhetőleg túl, és a szomszédos országban háború dúl, sikerült ezt a befektetést nem csak papíron megtervezni, hanem kivitelezni és befejezni is.

Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter beszédében azt emelte ki, hogy mennyire fontos az Érmelléknek a gazdasági megerősítése. Szerinte ezt egy példaértékű beruházásnak is lehet nevezni, hiszen megvalósítója egy magyar történelmi egyház, a református. És nagyon jó, hogy a hagyományos feladatkörei mellett új szerepet is felvállal ez az intézmény, mely ennek a „provokációnak” teret adva, akár egy olyan gazdasági szereplővé is válhat, ami meghatározó lehet e térségben. „Az Érmellék számára nagyon fontosok ezek a befektetések, ezt pedig a Fejlesztési Minisztérium körülbelül 700 ezer euróval támogatta a Regionális Operatív Programból, illetve az állami költségvetésből. Azt gondolom, hogy a pénz jó helyre került, és a református egyház megmutathatja, hogy képes gazdasági szereplőként is helytállni, minőségi szolgálatot végezni, a bevételeket pedig a közösség szempontjából hasznos célokra fordíthatja. Bízom benne ugyanakkor, hogy a minőségi szórakozásra, kikapcsolódásra vágyó személyek nem csak a környékről, hanem akár a határon túlról is jönnek majd”, fogalmazott a tárcavezető.

Salánki Lóránt, a KREK gazdasági ügyosztályának előadótanácsosa felidézte, hogy közel 15 év munka van a hátuk mögött. Göröngyös volt az út, eleinte még szó szerint is, a telekvásárlás, a tervezés, a terület beltelkesítése, az európai uniós pénz lehívása és kezelése, a 300 ezer euró értékű önrész „kiizzadása”, majd az EU-s pályázat által már nem fedezett költségek és további bővítésére irányuló forrásszerzés. Ezek voltak tehát a fő kihívások- jelenleg a fürdőrész műszaki átadásán vannak túl, a tényleges megnyitásra a szükséges engedélyek beszerzése után előreláthatólag július elején kerülhet sor. A munkálatok ugyanakkor folytatódnak még a szálláshelyek és a nyári büfék kialakításával.

Áldást Csűry István püspök mondott, majd a létesítmény bejárásával ért véget az ünnepség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában