Program

2022.06.23. 08:29

Felpörögnek az események a 10. Szent László Napokon

Ahogy közeledik a hétvége, úgy pörögnek fel az események a június 26-ai Ákos koncerttel záruló 10. Szent László Napokon. Csütörtökön már fesztiváli hangulat lesz úrra a nagyváradi várban, napközben kulturális események várják az érdeklődőket, 16 órakor nyílik a borudvar, 21 órától pedig a rocktörténelem egyik legsikeresebb együtteseként számon tartott Pink Floyd együttes dalaira csápolhatnak a rockerek – és nem csak – a Speak Floyd tribute band koncertjén a Fejedelmi udvarban felállított kisszínpad előtt.

Június 23., csütörtök

17 óra – Jovián. Zuh Deodáth Jovián Györgyről szóló monográfiájának bemutatója a nagyváradi indulású festőművész jelenlétében. Helyszín: nagyváradi vár, F épület. Szervező: Nagyváradi Városszépítő Egyesület. Társszervező: Szent László Egyesület.

17 óra – Lelkem dalai a kezdetekben. Helyszín: nagyváradi vár, M épület. Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület. Szabó Tamara Dóra, a Nagyváradi Művészeti Líceum tanulójának előadása.

18 óra – Erdélyi lengyel emlékhelyek, történetek. Okos Márton könyvbemutatója. Helyszín: nagyváradi vár, I épület. Szervező: Szent László Egyesület.

19 óra – Magyar műemlékmentés a dél-bihari szórványban – megújul Tamáshida romtemploma. Csomortányi István projektfelelős előadása. Helyszín: nagyváradi vár, M épület. Szervező: Pro Partium Egyesület.

21 óra – Speak Floyd-koncert. Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar. Szervező: Szent László Egyesület. A tribute band előadásában a rocktörténelem egyik legsikeresebb együtteseként számon tartott Pink Floyd együttes dalai csendülnek fel. 

Június 24. péntek

10–14 óra – „Ég királyát hűn követted, országunkat védelmezted…” – a Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciája. Helyszín: nagyváradi vár, E épület, 1. emeleti konferenciaterem. Szervező: Magyarságkutató Intézet, Magyar Polgári Egyesület. A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők a 0762-248-662-es telefonszámon jelentkezhetnek.

16 óra – Karikatúrakaleidoszkóp. Szalai Attila vajdasági karikaturista kiállítása. Helyszín: Tiltott Csíki Söröző Nagyvárad (Zöldfa/V. Alecsandri utca 13.). Látogatható: 2022. június 24. – július 1. Szervező: Tiltott Csíki Söröző Nagyvárad. Szalai Attila 1964-ben született Szabadkán. 1995 óta hivatásszerűen foglalkozik karikatúrarajzolással. Több tucat önálló és közös kiállítása volt, számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. 2003-ban jelent meg a Balkáni kaleidoszkóp, 2016-ban a Sport, Művészet és Rock and Roll karikatúrakötete. Több könyvben illusztrátorként működött közre. Megközelítőleg 5000 rajza jelent meg nyomtatásban (Hét Nap, Magyar Szó, Mézeskalács, Hrvatska riječ, Nemzeti Sport, Népsport). A világhálón a Manchester Evening News és a dubaji Sport 360 is közölte rajzait.

17 óra – Látogatás a Rulikowski temetőben nyugvó híres nagyváradi újságírók, színészek, írók és költők sírjánál. Találkozó 16.45 órakor Rulikowski Kázmér síremlékénél. Szervező: Szent László Egyesület.

17 óra – Adatok a bihari Érmellék szőlészeti-borászati történetéhez – dr. Szabó József könyvbemutatója. Helyszín: Partiumi Keresztény Egyetem, amfiteátrum (Sulyok István utca 14–16. szám). Szervező: Partiumi Keresztény Egyetem. A könyv Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Partium Kiadó gondozásában jelent meg.

17.30 óra – Operától operettig. Ária- és dalest Viktor József operaénekessel, kontratenorral. Helyszín: nagyváradi vár, M épület. Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület. Viktor József operaénekes, kontratenor énekestje népszerű dallamokkal Wolfgang Amadeus Mozart, Andrew Lloyd Webber, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Johann Strauss és mások műveiből. Zongorán kíséri Ferencz Mercedes.

18 óra – Himnusz a magasban – Mount Everest-expedíció zongorával. Thurzó Zoltán zongoraművész élménybeszámolója. Helyszín: Partium Keresztény Egyetem, díszterem (Teleki/Primăriei utca 36.). Szervező: Szent László Egyesület.

18 óra – Borkóstoló – Bemutatkozik a Móricz pincészet a Szerémségből. Helyszín: nagyváradi vár, M épület, alagsor. Szervező: Borbarátnők Egyesülete. Részvételi díj: 60 lej. Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 0744-770-436-os telefonszámon lehet. A Szerémség vagy Szerém történeti-földrajzi régió az egykori Magyar Királyság, illetve a mai Horvátország és Szerbia területén; a Duna és a Száva között elterülő nagytáj. A Móricz pincészet 2011-ben, Maurer Oszkár kiváló borász indítványára és támogatásával kezdett a szőlő műveléséhez és borkészítéshez. Szőlőik a Tarcal-hegység lankáin teremnek. Olaszrizlinggel készülnek most bemutatkozni Nagyváradon – külön megjegyzéssel, hogy ennek a „narancsbor” változatát is elhozzák. Tiszteletes nevet viselő házasítást is kóstoltatnak az érdeklődők, és a birtok zászlósborát, a kékfrankost is bemutatják a váradi borkedvelő közönségnek.

18.30 óra – Több mint sanzonest a Kolozsváry-ház erkélyén. Helyszín: a Kolozsváry-ház erkélye (Rimanóczy Kálmán/Iosif Vulcan utca 2.). Szervező: Szent László Egyesület. Az élet olyan, mint a hullámvasút. Vannak boldogabb, szomorúbb, pörgősebb és lassabb részei. Csakúgy, mint a művészeink által összeállított válogatásnak. Tartsanak velünk, és megtudhatják, mi történt Lellén, vagy hogy milyen lenne 120 évig élni. Stux is elmeséli, hogy milyen az élet Párizsban, és az omnibusz tetején is utazhatunk. A közös éneklés és az ütemre mozgó lábak garantáltak az est folyamán! Közreműködik Mészáros Ibolya, Papp István, zongorán kísér Dargó Gergely.

19 óra – Tóth Gabi – koncert. Helyszín: Szent László tér. Szervező: Szent László Egyesület.

20 óra – Újraélt figurák – a Maros Művészegyüttes előadása. Helyszín: nagyváradi vár, Fejedelmi udvar. Szervező: Szent László Egyesület. A műsor Közép-Erdély színes hagyományaiból meríti táncanyagát. E térség sokszínű világát egyrészt a klasszikus, jól ismert néprajzi tájak találkozása, azok átmeneti formákban való egymásba olvadása, másrészt az etnikai sokszínűség adta tánc és zenei formavilág tarkasága adja.

21 óra – Bagossy Brothers Company – koncert. Helyszín: Szent László tér. Szervező: Szent László Egyesület.
A Szent László Napok programjáról további részletek a www.szentlaszlonapok.ro honlapon, a fesztivál Facebook-oldalán, valamint a Festivize okostelefonos applikációban.

A Szent László Napok sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában