Zárókoncert

2022.06.27. 17:00

Eső áztatta Ákos-koncerttel zárult a 10. Szent László Napok

Pikó Stefánia

Tudtuk, hogy erős lesz az Ákos-koncert látványvilága, azt azonban senki sem gondolta, hogy ez nem a kivetítők és a fényjáték érdeme lesz elsősorban, hanem óriási fekete fellegeké. A 10. Szent László Napok vasárnap esti zárókoncertje előtt egy órával már feltámadt a szél, gomolyogtak a felhők, és egyre több irányból érkezett a hír, hogy leszakadt az ég, sőt, még jégesőről is hallani lehetett. Ahogyan azt hétfőn Zatykó Gyula főszervezőtől megtudtuk, szinte az utolsó pillanatig húzták a döntés meghozatalát: legyen koncert vagy sem. 

A fenyegető és egyre rosszabbá váló időjárás ellenére kilenc óra előtt néhány perccel színpadra lépett Ákos. Az előrejelzések miatt az építmény tetejét lejjebb engedték, az oldalsó LED-falakat szintén, így a látvány egy fokkal visszafogottabb volt, a közönségnek azonban nem volt oka panaszra. Kellemetlenséget csak az okozott, hogy a leengedett LED-falakat nem léptethették működésbe, így akik távolabb álltak a színpadtól, nem láthatták jól az előadóművészt. A helyzet tovább fokozódott, amikor eleredt az eső, és a főteret addig szinte teljesen ellepő tömeg elkezdett szétoszlani, néhány perc alatt körülbelül a negyede eltűnt. Gyerekekkel a nyakukban szaladtak az emberek, bár voltak, akik csak a fedett villamosmegállóig, és az alól kísérték tovább figyelemmel a koncertet. És természetesen volt egy kemény mag is, amelyik rendületlenül állt a helyén, köztük a „felkészült versenyzőkkel”, akik előkapták az esernyőket, esőkabátokat.

Így folytatódott a rendezvénysorozat legnagyobb sztárvendégének, Ákosnak a koncertje, aki a nagyváradi közönség örömére nem riadt meg az egyre sötétedő égbolt látványától. Végül az eső nem durvult el, rövid időn belül elállt, és lassan az emberek is visszaszállingóztak a térre, így méltóan zárulhatott a jubileumi ünnepség.
Sokakban merült fel a kérdés, hogy miért kellett a koncerteket a főtérre költöztetni. Erre reagálva Zatykó Gyula elmondta, ezt a lépést elsősorban biztonsági okokból tették meg. Az elgondolást az Ákos-koncert alatt történtek csak beigazolták, hiszen egy sokkal nyitottabb térről lévén szó, nem okozott fennakadást a tömeg szétoszlása, és arra is volt lehetőség, hogy a közvetlen közelben, a városházán és a Szent László templomban húzódjanak meg az emberek, mivel a szervezők megkérték az illetékeseket, nyissák ki ezeket a térre kilátogatók számára – erről tájékoztatták is a közönséget a koncert kezdete előtt.

Azzal kapcsolatosan, hogy a „kettészakadás” a várban lévő árusoknak sem kedvez különösebben – hiszen így bizonyára kevesebben látogatnak ki oda –, Zatykó Gyula elmondta, ezen a következő években nem úgy szeretnének korrigálni, hogy visszaköltöztetik a várba a koncerteket, hanem a standokat viszik majd ki a város központjába.

Fotók: Pikó Stefánia, Facebook/Szent László Napok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában