Beruházás

2022.06.02. 11:00

Elkezdődött a nagyváradi Ady Endre Líceum épületének felújítása

RMDSZ-sajtóanyag

Az Ady 250 jubileumi ünnepségsorozat nyitányaként aláírt kivitelezési szerződés értelmében elkezdődött az Ady Endre Líceum épületének restaurálása. A beruházás értéke 52,5 millió lej, a megvalósítási időszak 26 hónap. A munkálatok során egyebek mellett megerősítik a falakat, restaurálják a főlépcsőházat és a homlokzatok dekoratív elemeit, ácsmunkálatokat végeznek, kicserélik a padló- és fali csempét, továbbá szinte teljes egészében felújítják az elektromos hálózatot. A beruházás finanszírozója a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium, a kedvezményezett pedig a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség mint az ingatlanegyüttes tulajdonosa. A beruházás kivitelezője egy héttagú konzorcium, melynek fővállalkozója az Abed Nego cég.

Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter elmondása szerint az ingatlan külső és belső felújításon megy keresztül, vagyis teljes egészében megszépül, ami példátlan az iskola történetében. „Az Ady Endre Líceum Bihar megye egyik legfontosabb magyar nyelvű középiskolája, melynek renoválása az egész közösség hasznára lesz, hiszen a minőségi infrastruktúra alapvető feltétele az oktatási intézmény megfelelő működésének” – tette hozzá a szaktárcavezető.

A munkálatok több fázisban, de a tanítással párhuzamosan zajlanak

Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatójának elmondása szerint a készülődés a felújításra már január óta folyamatosan zajlik, hiszen heti rendszerességgel egyeztetettek a kivitelezőkkel és a minisztérium munkatársaival. Az iskola felújítása legalább négy szakaszban fog zajlani annak érdekében, hogy a munkálatok párhuzamosan történjenek az oktatással. Június 1-ig az iskola hátsó részében lévő osztálytermeket és helyiségeket teljesen ki kellett üríteni, a nyári vakációban pedig az épület egy másik részében is megkezdődnek majd a munkálatok. A tervek szerint az említett két rész szeptemberre kell elkészüljön, hiszen azt követően a kivitelező vállalatok újabb épületrészeket zárnak le, hogy folytassák az iskola restaurálását. A tervek szerint legalább négy ilyen munkafázisra lesz szükség az iskola teljes felújításához. „Mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani minden kollégának, iskolai alkalmazottnak, diáknak és szülőnek egyaránt, akik segítségünkre voltak az elmúlt időszakban. Nem volt egyszerű feladat és még sok munka vár ránk, de örömmel és izgatottan várjuk, hogy az iskolánk megújuljon” – nyilatkozta végezetül az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában