Ünnepség

2022.06.08. 10:00

Elballagott a Collegium Varadinum első évfolyama

Diplomaátadással egybekötött gálával zárta a tanévet a Collegium Varadinum szakkollégium. Az ünnepséget az elmúlt szombat délután tartották a püspöki palota pincéjében működő FIX Makerspace előadótermében.

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket Tőtős Áron, a Collegium Varadinum vezetője köszöntötte. Böcskei László római katolikus megyés püspök házigazdaként egy hasonlattal élt ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: a pincében vannak, ahol évszázadokkal ezelőtt az elődjeink az alapokat lerakták, hogy aztán tudjanak mire építeni. Mi pedig a jelenben élünk és a jövőnek építkezünk, tanulva, fejlődve, nem feledve a gyökereinket, egymásra rakva a felhalmozandó tudás rétegjeit. A mélység mellett azonban ugyanolyan fontos a magasság is, melyet el kell érnünk úgy, hogy közben nyitottak vagyunk mások felé, befogadóak, és kamatoztatjuk az Istentől kapott tehetségünket.

Csűry István református püspök Józsué könyvéből idézte az Ai város bevételéről szóló szakaszt, kiemelve azt, hogy a választott nép fiai csak úgy tudtak győzedelmeskedni, ha előtte megalapozták a cselekedetüket, tervet készítettek és Istenre hallgattak. Azt tanácsolta a fiataloknak: legyenek optimisták, bízzanak a csodákban, lépjenek előre szakmai és közösségi szinten, összetartva és elfogadva egymást.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa a következő meggyőződésének adott hangot: néha meg kell tudnunk szabadulni a gátlásainktól, a nehéz terheinktől annak érdekében, hogy tovább tudjunk lépni. A szakkollégiumi munka pedig kiegészíti a klasszikus intézményi keretek közt elsajátított tudást, illetve a kollégisták bátrabban tudnak tárgyalni és könnyebben megvédik az érdekeiket is.

Az egybegyűlteket ezután Molnár András, a temesvári Bolyai János Szakkollégium elnöke is üdvözölte.

A továbbiakban Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közigazgatási előadó-tanácsosa tartott prezentációt arról, hogy a KREK úgy döntött, hogy a tulajdonában levő, Zárda (Mihai Viteazul) utcai épület, ahol a korábban a zsidó leányiskola és a Lorántffy gimnázium működött, illetve amit a Partiumi Keresztény Egyetem is használt, őrizze meg ezután is azon rendeltetését, hogy a fiatalok fejlődését szolgálja. Ennek érdekében az 1800 négyzetméteren elterülő, 1400 négyzetméter hasznos felülettel rendelkező ingatlant felújították, és 72 férőhelyes bentlakást alakítottak ki benne, 30 szobával. A hivatalos átadás még nem történt meg, de ezt követően majd a kollégisták is használhatják az épületet. Előadásokat is lehet tartani benne, a környezet biztonságos, van udvar és lesz konyha is, magyarázta.

Az ünnepség az oklevelek átadásával ért véget, 20 egyetemista ballagott a Collegium Varadinum első évfolyamáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában