Egészség

2022.06.18. 18:00

Egyre népszerűbbek a "street workout" jellegű parkok Nagyváradon

Nyáron egy kicsit szabadabbnak érezhetjük magunkat, energiával és a fény hatására D-vitaminnal töltődünk fel. Ebben az időszakban egyre többen választják a szabadtéri edzést az előnyösebb külső vagy testük formában tartása érdekében. A "street workout" mivoltáról kérdeztük Pető Gréta személyi edzőt.

Forrás: A szerző felvételei

Hegedűs Krisztina


Az utóbbi években Nagyváradon számos olyan kezdeményezés alakult, amely arra ösztönözte a lakosságot, hogy sportoljanak, és aktívan részt vegyenek a közösségi életben. Az egyik kiemelkedő kezdeményezés a szabadtéri edzőgépek felszerelése és a futópályák kialakítása a parkokban. Ezek előnye, hogy ingyenesek, igénybevételük alkalmával kint vagyunk a friss levegőn, és olyan embereket is mozgásra csábítanak, akik amúgy nem szívesen sportolnak. Legyen az ember idős vagy fiatal, nem korhoz kötött a használatuk, és igen kézenfekvő, ha saját lakóhelyünk közelében is van egy ilyen park. Ezek az edzőgépek strapabíróak, ugyanakkor nem igényelnek különösebb sporttal kapcsolatos tapasztalatot, bárki kipróbálhatja, és használhatja őket.


Az edző szerint
A szabadtéri kondiparkok helyes használatáról és a "street workout" mivoltáról kérdeztük Pető Gréta nagyváradi személyi edzőt, aki életének az edzés szerves részét képezi már 2013 óta, és a bárki számára elérhető Fitlifepath oldal révén, többnyire online edzésekkel és tanácsadással foglalkozik. Mint megtudtuk a szabadtéri kondiparkokban lévő edzőgépek és az edzőtermi gépek között van különbség. Az előbbinél csakis a saját testsúlyunkkal edzünk, gépek segítségével. A "street workout" parkokban függeszkedővel ellátott bordásfal, egyensúlyozó gerendák, láncok és padok segítségével lehet jobb eredményeket elérni. Ezzel ellentétben az edzőtermi gépeket külsőleg felhelyezett súllyal lehet használni.


Megfelelő mozgásforma
Céljaink közé tartozhat az izomépítés, izomerősítés vagy egyszerűen csak testalkat formázás. „Csak biciklizéssel nem fogunk izmot építeni a felső testünkre” – mondta, ezért fontos az, hogy mielőtt bármibe is belekezdenénk tájékozódjunk arról, hogy számunkra mi a megfelelő mozgásforma és a kinti edzőgépek helyes használatáról. Számolnunk kell azzal, hogy nagy valószínűséggel nem minden nap lesz motivációnk az edzésre, ezért azt tanácsolja, hogy előre készítsünk egy tervet, amennyiben lehet, ezt írjuk le egy füzetbe, és minden nap szembesítsük magunkat a tennivalókkal. Az eredmények eléréséhez hosszas kitartásra van szükség, ezért ajánlatos egy edzőtársat találnunk magunk mellé, akivel motiválhatjuk egymást. „A mozgást követően szervezetünkben felszabadulnak ún. szerotonin hormonok, melyeknek köszönhetően a közérzetünk és a kedvünk is jobb lesz” – tette hozzá.
Nem csak testépítő, de közösségépítő jellege is van az ilyen parkoknak, hiszen az idő elteltével barátságok és jó kapcsolatok is kialakulhatnak a közös edzésnek köszönhetően.
„Úgy vettem észre, hogy egyre több fiatal szánja rá magát a kültéri mozgásra és a street workout jellegű parkok használatára, a biciklisek száma jelentősen megnőtt az utcán és a parkokban is. Ezzel kapcsolatban szeretném megemlíteni, hogy amennyiben tehetjük, ne a déli órákban menjünk edzeni. Igény mindenképp van a kültéri mozgásra és az ilyen jellegű lehetőségekre, kezdjük megérteni, hogy a mozgás kell, ugyanúgy, ahogy az egészséges étkezés is” – mondta.


Nagyváradon
Ilyen jellegű parkok találhatóak az Apáca (Sovata) utcán lévő parkban, valamint a Ligetben, a Petőfi és a Bunyitai (Brătianu) parkokban. Nagyváradon belül, pontosabban az Őssi lakónegyedben kialakított park egyike a legújabbaknak és a legkorszerűbben kialakított zöld övezeteknek. A parkban számos sportolási lehetőség van, lehet kosarazni és van futballpálya, valamint főleg a gyerekeknek kialakított tiroli pálya, bicikli pálya, gumiborítású futópálya, amely kedvező minden időjárási körülményben az amatőr és a már tapasztaltabb futók számára egyaránt, mégis hiányos, ami a kinti edzőgépeket illeti.

Az egészségünk megőrzése érdekében ajánlott napi fél órát aktív mozgással eltölteni, rendszeresen sportolni, hidratálni, és ha már csak egy karnyújtásnyira van tőlünk a lehetőség, akkor semmi mást nem kell tenni, csak élni vele!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában