Bemutató

2022.06.29. 09:00

Cseke Sándor relikviáival bővült a Partiumi Színházi Gyűjtemény

Újabb értékes relikviákkal bővült a Partiumi Színházi Gyűjtemény: a Szent László Napok részeként szombaton ünnepélyes keretek között mutatták be a Cseke Sándor színművésztől származó tárgyakat.

Forrás: Szent László Napok

János Piroska

A megjelenteket Kiss Törék Ildikó színművész, a gyűjtemény alapítója köszöntötte, majd Meleg Vilmosnak adta át a szót, aki Juhász Gyula Várad című versét adta elő. A hét hónappal ezelőtt megnyitott színészmúzeum az elmúlt időszak során élettel telt meg, hiszen a számos előadás mellett, előzetes jelentkezés alapján, nagyváradi, debreceni csoportok is bejárták, illetve a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai is megismerkedhettek a kiállítás anyagával – jegyezte meg Kiss Törék Ildikó. A szombati alkalmon újabb tárgyakkal bővült a gyűjtemény: Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója bocsátotta rendelkezésre édesapja, Cseke Sándor relikviáit, megemlékezve Révi Bea és Tóth Kovács Ilona színművésznőkről is. A színészmúzeum gyűjteményének bővítése nem állt le, továbbra is gyűjtik a fényképeket, relikviákat, hogy a váradi színjátszás minél több, egykori művészének méltó emléket állíthassanak – tette hozzá Kiss Törék Ildikó.

Cseke Péter színművész köszönetet mondott Kiss Törék Ildikónak a gyűjtemény létrehozásáért, illetve azért, hogy szülei is helyet kaphattak benne. Édesapjáról való megemlékezésként részletet olvasott fel a Színpadon a két Cseke című kiadványból, melyben a Pályafutásom csúcsa című visszaemlékezésben a leginkább táncos-komikus előadásokból ismert színművész a Taub János által rendezett A róka meg a szőlőben való alakítására tekint vissza, amiben is a rabszolga szerepét alakította. A megnyitó végeztével a közönség részletet tekinthetett meg az 1971-ben bemutatott Csongor és Tünde előadás televíziós felvételéből, amelyben Cseke Sándor Balga szerepét játszotta.

A Cseke Sándortól származó tárgyak között szerepelnek fényképek, oklevelek, illetve egy, a nagyváradi városházától kapott emlékplakett is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában