Erdély dala

2022.06.02. 15:42

Az erdélyi magyar ifjúság dalát keresi a MIÉRT

„Azt a dalt keressük, amely hitelesen tud az erdélyi ifjúság hangján szólni, ami a mi nyelvünkön fogalmazza meg az erdélyi »otthon lenni« érzést” – foglalta össze az erdélyi magyar fiataloknak szóló pályázat célkitűzését a verseny egyik főszervezője, Bogya Anna.

2022 az Európai Ifjúság Éve, és idén ünnepli 20 éves fennállását a Magyar Ifjúsági Értekezlet. „A járvány miatt sok civil- és ifjúsági szervezet tevékenysége àtalakult, vannak olyan szervezetek, amelyek sajnos megszűntek, visszaszorult a kulturális, közösségépítő munkájuk az online térbe, ezért 2022-ben, az ifjúság évében és a MIÉRT húsz éves születésnapja alkalmából erdélyi szintű dalversennyel, az Erdély dalával ünnepelünk, abban a reményben, hogy egy új fejezetet hozhatunk az erdélyi fiatalok életébe, amelyben a fizikai jelenlét eseményeken, fesztiválokon újra a normalitás része lesz” – mondta el Oltean Csongor, a szervező MIÉRT elnöke.

A pályázat kiíróinak nem titkolt célja olyan együttműködésre motiválni erdélyi fiatalokat, mely során zenészek pályakezdő írókkal, költőkkel, slammerekkel közösen alkothatnak maradandót.

A kiírás fontos megkötése, hogy a dal magyar nyelven íródjon, és a dalok előadói erdélyi származású vagy Erdélyben élő személyek legyenek.

A sajtótájékoztatóra online kapcsolással bejelentkeztek az Erdély dala zsűritagjai is, Bagossy Norbert, Keresztes Ildikó, Lukács László és Dorogi Péter, akik elmondták, hogy mindig szívesen állnak olyan kezdeményezések mellé, melyek a magyar dalszerzést népszerűsítik.

„Mindig akkor volt nehéz a tehetségeknek, amikor kikerültek a műsorból, amikor nem találtak maguknak megfelelő szerzőt, meg szövegírót, itt meg pont az a jó, hogy a kreativitásukat is meg tudják mutatni” - utalt Keresztes Ildikó a tehetségkutató műsorok és a dalverseny kapcsolatára.

„Fontos, hogy ki, hol érzi magát otthon Erdélyen belül, mondjuk egy házban, egy udvaron, a tábortűz mellett, vagy a miccsezés közepette, ezt mindenkinek magának kell tudnia, és amikor az az érzés megvan, akkor azt hogyan tudja leírni egy dalban” - fogalmazta meg tanácsát a dalszerzők felé Bagossy Norbert.

„Alapvetően én is arra figyelek, amire a többiek, hogy a szívre meg a lélekre hasson, nem nagyon fog érdekelni az, hogy most mollban van, vagy dúrban van egy dal, ez teljesen lényegtelen, inkább a szövegre fogok koncentrálni én is” - nyilatkozta Dorogi Péter saját zsűrizési kritériumai kapcsán.

„Egész egyszerűen csak érdekel az, hogy valójában milyen dalok születnek ebben a témában, mert ez – ha úgy tetszik – egy tematikus dalverseny. Szerintem nagyon sok potenciál van az itteni emberekben, és ha az önkifejezés szívből, belülről jön, lehet valami nagyon szépet alkotni ” - emelte ki Lukács László.

A versenyre a zenekarok augusztus 10-ig küldhetik be pályázataikat, ezt követően a fenti zsűri 6 továbbjutó dalt választ ki, valamint a közönség szavazás alapján döntőbe juttathat egy 7. dalt is.

A hét döntős dal szerzői és előadói egy többnapos táborban, workshopon vesznek részt szeptemberben, ahol mentorok segítségével tökéletesíthetik a szerzeményeket. Az Erdély dala döntője október végén egy televíziós élő show keretében kerül megrendezésre, ahol a zsűritagok értékelnek és pontoznak. A virtuális, „ötödik zsűritag” itt is a közönség lesz.

A 2022-es Erdély dalának választott zeneszám szerzőinek és előadóinak további munkáját olyan nagy értékű és szakmai szempontból fontos nyereményekkel segítik, mint: turnébusz, lemezfelvétel, lemezkiadás, fellépési lehetőség és videóklip.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) évek óta megszervezi a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyt, és bár a két esemény sokban különbözik, mégis úgy döntöttünk, hogy együttműködünk, ezért az Erdély dala verseny keretén belül adjuk át LEMD Év felfedezettje díjat is, az EMKISZ különdíjaként.

„Ezt a nagyszabású, egész Erdélyt megmozgató versenyt csak egy olyan támogatóval tudjuk megvalósítani, aki hisz az erdélyi fiatalokban és tehetségükben. Ezért rendkívül hálásak vagyunk a MOL-nak, hogy főszponzorként mellénk állt” – emelte ki Szilágyi Dóra, a MIÉRT alelnöke. A verseny részletes kiírása és szabályzata itt olvasható, a pályázatokat pedig ezen a linken lehet feltölteni. A verseny Facebook oldalán, és Instagram oldalán folyamatosan friss információkkal érkezünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában