Konferencia

2022.06.23. 14:25

A nagyváradi PKE-n zajlik a 2022-es Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencia

A plenáris előadások sorát dr. Mátyás Szabolcs nyitotta meg egy igazán izgalmas bemutatóval, amelynek témája a budapesti turizmus volt, pontosabban a partiturizmus jelensége.

Pikó Stefánia

Elsősorban az idegenforgalmi és vendéglátói ágazatok kutatói, szakértői számára kíván együttgondolkodási lehetőséget biztosítani a 2022-es Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencia, amelyet a Partiumi Keresztény Egyetemen nyitottak meg csütörtök délután a Szent László Napok keretében. „Örömmel tölt el, hogy a turizmus kérdése egyre inkább napirendre kerül, hiszen a Partium az a pufferzóna a Kárpát-medencében, amelyre sokkal jobban oda kellene figyelni, mint ahogyan az eddig jellemző volt” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében dr. Pálfi József, a PKE rektora. Az intézmény vezetője köszönetet mondott azoknak a támogatóknak és partnereknek, akik hozzájárultak a turisztikai konferencia megvalósításához, így a PADME, azaz a Pallas Athene Domus Meriti Alapítványnak, a Magyar Agrártudományi és Élettudományi Egyetemnek, a Szent László Egyesületnek és az Érmelléki Gazdák Egyesületének.

A Szent László Egyesület és a Szent László Napok képviseletében Zatykó Gyula főszervező volt jelen, aki köszöntőjében kiemelte, egyebek mellett a turizmus is a szívügye. Véleménye szerint az a város, amelyiknek egyeteme van, boldog, és olyan kreatív energiákkal van tele, amely nagyon tud hiányozni, ha nincs – reflektált a nemrégiben lezajlott ballagásra, melynek kapcsán megjegyezte, reméli, minél több fiatal dönt amellett, hogy mesterképzését is itt folytatja, de ha lesz, aki el is megy, kívánja, hogy legalább ugyanennyien iratkozzanak be az új tanévben is.

A konferencia szervezőbizottságának képviseletében dr. Szilágyi Ferenc (PKE) szólt még a résztvevőkhöz, szintén köszönetet mondva a társzervezőknek és támogatóknak, illetve felhívva a figyelmet a programkínálat összeállítására. A június 23–24-én zajló tudományos találkozó megszervezésekor igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy egyenlő arányban legyen lehetőség a tudományos párbeszédre és kötetlenebb beszélgetésekre, múzeumlátogatásra, közös étkezésekre – olyan időtöltésre, amelyre az elmúlt két évben csak nagyon kevés lehetőség jutott. A plenáris előadások sorát dr. Mátyás Szabolcs nyitotta meg egy igazán izgalmas bemutatóval, amelynek témája a budapesti turizmus volt, pontosabban a partiturizmus jelensége, annak előnyei és hátrányai a magyar fővárosban. A téma érdekességét az a kettősség (is) nyújtja, amelyre a konferencián  résztvevők egyike is felhívta a figyelmet az előadás végén: a partiturizmusnak gazdasági szempontokból örül a társadalom, szociális szempontból viszont nem, hiszen ahogyan az a bemutatóból kiderült, a partituristák rendszeresen problémákat okoznak. A legnagyobb gondot egyébként a szemetelés, a zaj és az ingatlanárak emelkedését serkentő hatás jelentik – derült ki az előadásból. A második előadást dr. Bujdosó Zoltán tartotta, aki a fürdőkről beszélt mint turisztikai úti célokról, illetve különböző magyarországi fürdők fejlődését vázolta.A megnyitót és a plenáris előadásokat követően az Érmelléki Gazdák Egyesülete vette át a főszerepet, ugyanis az aulában érmelléki termékbemutatót és kóstolót tartottak a konferencián résztvevők számára. A találkozó párhuzamos, magyar és angol szekciókkal folytatódott. A pénteki napot a szekciók után múzeumlátogatással zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában