Látogatás

2022.06.20. 17:00

A Művészeti Líceumba látogatott múlt héten a francia nagykövet

Nagyváradon járt csütörtökön Laurence Auer. Franciaország bukaresti nagykövetét Biró Rozália, a képviselőház külügyi bizottsági elnöke hívta meg a Körös-parti városba. Délután a Művészeti Líceumba vezetett az útjuk, ahol Nagy Gabriella igazgatóhelyettes szervezésében az iskola diákjai egy mini komolyzenei koncerttel örvendeztették meg a vendégeket, illetve Fekete Szabolcs grafikai alkotásával ajándékozták meg a nagykövetet.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A nagykövet meghívásának az volt a célja, hogy a hivatalos látogatások mellett olyan intézményekbe is eljusson, melyekre – mint a magyar közösség tagjai – büszkék vagyunk, illetve annak reményében is, hogy a kapcsolatépítés szempontjából hasznosnak bizonyulnak ezen találkozások – nyilatkozta Bíró Rozália. Ezért mentek el a Partium Keresztény Egyetemre, ahol Maior Enikő rektorhelyettes fogadta őket, illetve az egyetem hallgatói egy kulturális összeállítással köszöntötték őket, valamint A nagykövet órája elnevezésű eseményt is megszervezték. Ezt követően pedig az állami egyetemen szintén az együttműködés volt a téma a házigazdáikkal, majd vezető pozíciókat betöltő női egyetemi oktatókkal folytatott eszmecserét a diplomata.

Ez az igen sűrű program délután a Művészeti Líceumban folytatódott, ahol Mihaela Bondor igazgató és Nagy Gabriella igazgatóhelyettes fogadták Biró Rozáliát és Laurence Auert. Az igazgatói irodában zajlott rövid tanácskozást követően az iskola magyar tagozatos tanulói lepték meg a vendégeiket egy színvonalas, szívet-lelket melengető műsorral, melyből nem hiányozhatott természetesen a La Marseillaise és az Örömoda sem. Fellépett a Nagy Viola és Lukács Annamária tanárok által felkészített zenekar és kórus (zongorán kísérte őket Benczédi Mónika tanár), Ferencz István diák (hegedű) és Ferencz Mercédesz tanár (zongora), Szlivka Mercédesz diák és Béres Csilla tanárnő (ének), zongorán kísérte őket Réthi Brigitta tanár. „Nagyon vártuk ezt a találkozást, megtisztelve érezték magukat a gyermekek is, hogy egy ilyen eseményen köreműködhettek. Egy partnerségben reménykedünk egy hasonló profilú iskolával, a nagykövet tejes körül tájékoztatást kapott mindenről”, mondta szerkesztőségünknek Nagy Gabriella.

Laurence Auer ezután Darvas La Roche-ház jellegzetességeit csodálta meg, majd a városban tett egy másfél órás sétát Lakatos Attila történész szakszerű idegenvezetésével. „Bízom benne, hogy a következő hónapok meghozzák a gyümölcseit ennek a látogatásnak”, hangsúlyozta Biró Rozália.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában